PODRŠKA PROSVJEDIMA

Mljekari u Osijeku podijelili 1500 litara mlijeka

22.02.2012 u 15:03

Bionic
Reading

Đakovački mljekari danas su Osječanima podijelili 1500 litara svježeg mlijeka. Na glavnom osječkom trgu u podne u redovima se okupilo više stotina građana, koji su čekali na dvije-tri boce za sebe

Ružica Zorić, predsjednica Udruge proizvođača simentalskih goveda Osječko-baranjske županije, rekla je da se uzgajivači na ovaj način pridružuju prosvjedima Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, koji prosvjeduju pred Dukatom u Zagrebu i Sirelom u Bjelovaru protiv sniženja otkupne cijene mlijeka.

'Proizvodimo mlijeko odlične kvalitete, ali svi nam žele uzeti i ono malo što ostane na dnu. Naši zahtjevi već su rečeni na prosvjedima', izjavila je Zorić, u gužvi koja se oko nje stvorila dok je držala bocu mlijeka.

Netko je uzeo po dvije litre, netko je htio napuniti cijeli karnister, a mljekarice su ravnomjerno odmjeravale za svakoga po razuman dio mlijeka iz bačvi koje su u kombiju dovezle iz Đakova.

'Sirotinja pomaže sirotinji. To mi je najteže', komentirala je Štefica Čučak, predsjednica udruge Rijeka ljubavi, koja je s deset članova Udruga uzgajivača simentalskog goveda organizirala podjelu mlijeka.

Zahtjeve Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka podržava i Udruga proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije iz koje su poručili da će se svi članovi pridružiti zagrebačkim prosvjedima, ako se na današnjem sastanku Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede ne postigne dogovor oko cijene mlijeka.

Prema zadnjim informacijama, predstavnici HSUPM-a danas su napustili taj sastanak i nastavljaju dalje prosvjedovati. Traže dogovor s otkupljivačima o cijeni mlijeka, u skladu s prosječnim europskim cijenama u zadnja tri mjeseca (Dukat nudi cijene iz okruženja), subvencioniranje troškova proizvodnje (ministarstvo je danas ponudilo vrlo povoljne kredite HBOR-a), smanjenje PDV-a na 8,5 posto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela.