'PREUSTROJIT ĆEMO SE PODIGNUTE GLAVE'

Mljekari prekidaju prosvjede i blokade prometnica!

28.02.2012 u 17:54

Bionic
Reading

Nakon 15 dana, prosvjedi mljekara prestaju. Iako nisu postigli zadovoljavajuću otkupnu cijenu mlijeka, od svoje borbe ne odustaju. Najavljuju pravnu bitku i tužbe protiv prerađivača, ali i predstavnika Ministarstva poljoprivrede

'Ne želimo čekati političare i moliti da nas prime, mi ćemo se preustrojiti podignute glave i boriti za svoja prava', rekao je za tportal jedan od vođa prosvjeda Branko Zorić.

Mljekari će se s traktorima maknuti tijekom dana s prometnica a Zorić ne isključuje kako će mjestimično prosvjednici ostati još neko vrijeme.

Podsjetimo, jučer su s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom predstavnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) održali posljednje, neuspješne pregovore. Prosvjedi su trajali 15 dana, a mljekare je na cestu izvuklo nezadovoljstvo zbog ponuđene otkupne cijene od 2,30 kuna koje je krajem prošlog mjeseca mljekarima najavio Dukat.

Dio udruga nakon pregovora pristao je na ponuđenu cijenu od 2,43 kune i model izračuna otkupne cijene mlijeka koji se primjenjuje u pet zemalja Europske unije, a HSUPM ga je kategorički odbio tvrdeći da udruge koje su na njega pristale predstavljaju tek 20 posto mljekara.

HSUPM nije odustajao od cifre od 2,71 kunu koja je, kažu, nužna za opstanak hrvatskih mljekara. 'Ponovili smo stav Ministarstva i Vlade, a to je da ćemo djelovati u svim onim dijelovima u kojima možemo, na pokretanju reformskih zahvata kao što su legalizaciji poljoprivrednih objekata, novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, pronalaženje modela s HBOR-om oko reprograma nepovoljnih kredita, mogućnostima plasmana mlijeka na inozemno tržište itd.', kazao je sinoć Jakovina.

U Hrvatskoj se proizvodnjom mlijeka bavi 14.500 proizvođača, koji godišnje proizvedu oko 600 milijuna litara mlijeka.