USKORO DOGOVOR O CIJENI MLIJEKA

Mljekari ostali bez traženog novca

04.10.2012 u 20:27

Bionic
Reading

Mljekari, predstavnici Ministarstva poljoprivrede te mljekarske industrije idućeg će tjedna sjesti za isti stol te uspostaviti tzv. mliječni kodeks te odrediti parametre za izračun cijene mlijeka, zaključak je Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka. Cijene mlijeka bit će poznate za dva tjedna, kad bi se Savjet za mlijeko trebao ponovno sastati

Iako su predstavnici mljekara na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede, koji je trajao više od tri sata, došli sa zahtjevom za intervenciju u iznosu od 60 lipa po litri mlijeka i obračunu cijene po modelu EU-27, što znači prosječnu cijenu mlijeka u svim zemljama Europske unije po obračunu za posljednji mjesec, umjesto dosadašnjeg modela EU-5, te kontinuiranu isplatu 'povijesnog prava' na 50 lipa po litri mlijeka, na kraju je 'postignut dogovor da će se dogovoriti'.

'U Ministarstvu su nam rekli kako žele pomoći, ali da više novca nemaju za tu stavku. Tražili smo tih 60 lipa da nam se pomogne zbog sušne godine, i to do ulaska u EU ili bar dok imamo skupe ulazne troškove koji su porasli i do 55 posto u samo nekoliko mjeseci. Tražili smo i onih 50 lipa koje nam je 'povijesno pravo' stečeno u pregovorima s Bruxellesom, jer su nam od 10 obećanih rata isplatili samo tri. Ministar nam je obećao još dvije rate do kraja godine, a ostale tijekom iduće godine', potvrdio je Davor Blažić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

Po Blažićevim riječima, iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), čiji predstavnik je također sudjelovao na sjednici Savjeta za mlijeko, izražena je spremnost da se preuzme dio kredita mljekara koji su se kreditno zadužili kod komercijalnih banaka, a korisnicima kredita u HBOR-u namjeravaju produljiti otplatni rok.

Informaciju da će HBOR već idućeg tjedna krenuti u pronalaženje modela za moratorije na kredite te da će se uskoro sastati i radno tijelo koje bi pokušalo naći rješenje problema mljekara, ali i definiranja 'mliječnog kodeksa' kojim će se definirati odnosi proizvođača i prerađivača mlijeka, potvrdila je i pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner

'Interventne mjere koje su proizvođači predlagali, a bilo je i zahtjeva za 60 lipa, nešto su što ne možemo više provoditi, jer vrlo brzo ulazimo u EU. Ono što možemo napraviti jest posebna mjera koja će ići zajedno s ostalim isplatama početkom iduće godine kao potpora po mliječnom grlu. Po trenutnim računicama, to će biti od 300 do 600 kuna po grlu', najavila je pomoćnica ministra Gantner.

Još je podsjetila kako će dodatnih 15 lipa mljekari dobiti od otkupljivača te izrazila nadu u donošenje 'mliječnog kodeska koji bi trebao donijeti fair play odnos gdje će se znati obveze svih'.