NEZADOVOLJSTVU NEMA KRAJA

Mljekari ne odustaju, nema mlijeka od ponedjeljka?

19.10.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Nezadovoljni mljekari ne odustaju od namjere obustavljanja isporuke mlijeka, najavljene za ponedjeljak. Iako je Ministarstvo poljoprivrede za srijedu najavilo sjednicu Savjeta za mlijeko, na kojoj bi trebale biti i definirane mjere pomoći mljekarstvu, proizvođači ne odustaju. 'Najkasnije u ponedjeljak, ako se ništa pozitivno ne dogodi u Zagrebu, obustavljamo isporuku mlijeka u sedam županija', potvrdio je seljački vođa Antun Laslo na Hrvatskom radiju

Mljekari ne žele čekati srijedu i Savjet za mlijeko, nego zahtijevaju da Ministarstvo poljoprivrede izmjenom Pravilnika o kvaliteti mlijeka omogući veću otkupnu cijenu mlijeka već do ponedjeljka. Upozoravaju kako će prerađivači ostati uskraćeni za najmanje 90 posto proizvedenog mlijeka, a navodno će se u akciju uključiti svi, osim mljekara okupljenih u Udrugu Mliko.

'Na sve naše apele Vlada i resorno ministarstvo su se oglušili. Ne možemo se više strpjeti jer čekamo od veljače. Ako nam je suđeno propasti, onda je bolje da to bude prije, nego kasnije', odlučan je Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Zajedno s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, predsjednicom Udruge Mliko Elvirom Sterle i proizvođačem mlijeka Brankom Kolakom, Laslo je gostovao u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' posvećenoj krizi u mljekarstvu.

'Bilo kakva obustava isporuke mlijeka napravit će samo dodatne gubitke i štete, i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i otkupljivačima mlijeka. Ne treba na taj način raditi', poručio je ministar Jakovina.

Priznajući da je mljekarima 'voda došla do grla', Elvira Sterle je pojasnila zašto udruga kojoj je na čelu ne želi obustaviti isporuku mlijeka. Ukazala je kako nesudjelovanje ne znači da su pomireni sa situacijom, nego smatraju da 'nisu iscrpljene sve mogućnosti za konstruktivno rješavanje problema'.

'S obzirom na velike kapacitete i velike količine mlijeka, ali i broj zaposlenika, nismo bez posljedica u mogućnosti prolijevati mlijeko. Sve bi to imalo negativan učinak i na mljekare, ali i na tržište. Zato nismo spremni raditi na svoju štetu', rekla je Sterle te predložila usuglašavanje mogućih rješenja do kraja listopada i njihovu primjenu od prvog studenog.

Po mišljenju Antuna Lasla, moglo bi se razmišljati je li realno ili nije tražiti 4,05 kuna za mlijeko, no upozorava na sve skuplje ulazne troškove i ponavlja zahtjev za adekvatnom proizvođačkom cijenom koja će pomoći opstanku hrvatskih mljekara.

Ministar Jakovina je pokušao objasniti kako cijenu mlijeka određuje sporazum između proizvođača i otkupljivača te da 'Ministarstvo nije to koje može odrediti i diktirati cijenu, nego stvoriti uvjete za pomoć stočarima'.

'Iako je obveza plaćanja 50 lipa za litru mlijeka dolazila na isplatu tek u 2013. za 2012, već smo isplatili tri rate i dali nalog za još dvije rate, dakle 50 posto avansa za proizvodnu 2012. isplatili smo da pomognemo proizvođačima. Osigurali smo još 167 milijuna novih kuna za osjetljive sektore stočarstva. Preko toga jednostavno ne ide', priznao je ministar.