ISKAZ SANJE KALAMBURE

Mladineo ju je tjerao da ošteti državu za 46 milijuna kuna

Bionic
Reading

Mladineo mi je rekao: 'Moraš potpisivati sve naloge za isplatu koje će nam slati tvrtka Odlagalište sirovina! I to potpisuješ pod materijalnom i krivičnom odgovornošću' - ispričala je tadašnja voditeljica odjela u Fondu za zaštitu okoliša Sanja Kalambura istražiteljima USKOK-a.

Iskaz nesuđene šefice Fonda jedan je od ključnih argumenata Tužiteljstva za novu optužnicu protiv Vinka Mladinea, bivšeg direktora, u kojoj ga terete da je oštetio Fond za zaštitu okoliša za 46 milijuna kuna

Mladineo je sklopio takav dogovor s tvrtkom Odlagalište sirovina da je njihov direktor Miho Zrnić Marinović dobio 37 milijuna kuna ilegalnog keša, a zauzvrat je šefu Fonda za zaštitu okoliša darovao 900 tisuća kuna.

Novac iz fonda izvlačili su na temelju fiktivnih poslova i lažnih računa, a sve je istražiteljima USKOK-a detaljno opisala tadašnja voditeljica Sanja Kalambura. Ona je tijekom 2007. bila direktno zadužena za projekt sanacije bazena crvenog mulja i otpadne lužine u Obrovcu, a upravo na tom je poslu, navodi se u optužnici Županijskog državnog odvjetništva, zahvaljujući Mladineovoj nezakonitoj intervenciji tvrtka Zrnića Marinovića ilegalno zaradila.

Kalambura je u USKOK-u ispitana 17. ožujka prošle godine, a tužiteljici je gotovo dva sata govorila o pritiscima kojima je bila izložena.

Mladineu je pokušala objasniti da sanacija kakvu predlaže tvrtka Odlagalište sirovina nije najbolje rješenje, no on ju je pritiskao da napravi onako kako on to traži.
Prisile i prijetnje

Prisiljavao ju je i da potpisuje naloge za isplatu, a jednom joj je zaprijetio da će snositi posljedice jer ga odbija poslušati.

Tvrtka Zrnića Marinovića Fondu je stalno ispostavljala nove račune, a Kalamburi je bilo čudno što je Odlagalište sirovina napravilo tako puno radova u tako kratkom vremenu, osobito stoga što nije bila priložena nikakva dokumentacija iz koje bi mogla vidjeti o kakvim se radovima radi.

- Negdje u zimi početkom 2007. odbila sam potpisati jedan nalog za isplatu koju je ispostavila tvrtka Sirovina dolagalište za sanaciju Tvornice glinice u Obrovcu na iznos od oko 12 milijuna kuna. Bila sam zadužena za projekt sanacije Tvornice glinica te sam, s obzirom na svoju struku, upozorila Vinka Mladinea da tehnologija koja se primjenjivala za sanaciju nije najbolje rješenje... Kada sam odbila potpisati nalog, Mladineo je poludio jer da će sada on morati potpisivati naloge za isplatu te mi je rekao da otkazujem poslušnost i da ću snositi posljedice - ispričala je.

Tvrdnje tužiteljstva da je Mladineo itekako profitirao od toga što je pogodovao Zrniću Marinoviću, jer mu je navodno zadarski poduzetnik predao najmanje 900.000 kuna, indirektno je potvrdila i Kalambura. - Znam da su često odlazili na ručkove, dok je nama ostalim zaposlenicima Fonda bilo zabranjeno da s poslovnim partnerima popijemo kavu - ispričala je Kalambura.

Ona je tako postala glavni svjedok optužbe protiv Mladinea u novoj optužnici. Bivši suradnici suočit će se u još jednom predmetu: upravo je Mladineo bio taj koji je 2010. godine podnio kaznenu prijavu protiv Kalambure zbog navodnih malverzacija kantama za smeće u Perušiću. Taj se predmet već više od dva mjeseca nalazi na Vrhovnom sudu jer je Kalamburin branitelj zatražio izuzeće svih sudaca toga suda.