NAJAM

Mladim obiteljima stanovi za duplo manju cijenu

26.02.2009 u 18:22

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština na današnjoj je sjednici donijela odluku o najmu javno-najamnih stanova

Pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada Ninoslava Zeković rekla je da se ta odluka odnosi na stanove u vlasništvu grada, a svrha joj je da se i tako riješe stambeni problemi građana, poglavito mladih obitelji. Najam tih stanova mogao bi biti i do 50 posto jeftiniji od druge vrste najma (privatnog). Na Zapadu se to zove 'neprofitabilna najamnina', i to je potpora mladim obiteljima da što brže stanu na svoje noge.

Prihvaćen je amandman Savjeta mladih grada Zagreba i Odbora za mladež Gradske skupštine da se više boduju kandidati s doktoratom i magistarskim stupnjem obrazovanja, a najmoprimci ne mogu imati nikakvu useljivu nekretninu ni u Zagrebu ni u drugim djelovima Hrvatske.

Danira Bilić (HDZ) rekla je da se prije realizacije projekta nije načinila detaljna stručna studija i strategija, tako da su rezultati takve politike doveli do 600 neprodanih stanova, a pitanje je što će biti s najmom. 'Loše planiranje nije urodilo očekivanom dinamikom, a jedini podatak koji je iznesen je onaj statistički, koji govori o broju podstanara u gradu', rekla je Bilić.

Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS) pitala je zašto se stanovi daju u najam baš sada, nekoliko mjeseci prije izbora, te je ustvrdila da liste nisu detaljno definirane, tako da se ostavlja prostora za manipulaciju i zloporabu. Nezavisni zastupnik Stipe Tojčić je rekao da će se najmom gradskih stanova u Sopnici riješiti mnogi socijalni slučajevi te je istaknuo da model najma nije idealan, ali u takav se projekt ide prvi put, a kad se vidi odziv građana, moći će se dorađivati i ukloniti nedostaci.

Jurica Meić (SDP) taj je model nazvao najboljim postojećim i prvim takvog tipa u Hrvatskoj. 'Modelu se jedino može prigovoriti samo 600 stanova za najam, ali uvjeren sam da će se taj broj i te kako povećati', rekao je Meić. Iva Prpić (SDP) je rekla da u Zagrebu gotovo nema prijavljenih podstanara, što dokazuje da je crno tržište vrlo jako, a najmom gradskih stanova tome će se uvelike stati na kraj.

Ivanu Mlinar-Horvat (SDP) zanimalo je kojim će se mehanizmima grad koristiti kako bi se izbjegle zloporabe vezane uz najam stanova. Rekla je da su se malverzacije događale i s najmom poslovnih prostora. Riječ je o najmu po zagrebačkome modelu stanogradnje, a prvi takav projekt realiziran je u naselju Sopnica-Jelkovec. Od gotovo 1500 stanova oko 600 će ih ići u najam, a oko 900 stanova bit će osigurano za socijalne slučajeve s liste prvenstva.