ŽARKO PUHOVSKI

'Mladiću se udovoljava kao da je osuđenik na smrt'

31.05.2011 u 11:38

Bionic
Reading

Haški optuženik Ratko Mladić posjetio je u utorak ujutro grob svoje kćeri Ane na beogradskom groblju, što mu je bila velika želja koju su pristali ispuniti i sud i tužiteljstvo. To je posljednji u nizu prohtjeva koje je Mladić izrazio i koji su mu ispunjeni. Žarko Puhovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, politički analitičar i aktivist za ljudska prava, u razgovoru za tportal rekao je da se 'srpska vlast ovakvim tretiranjem Mladića ponaša kao nekada kod osuđenika na smrt'

'Sve oko Ratka Mladića je jedna velika farsa, pa tako i udovoljavanje njegovim željama. Njegovo uhićenje je reakcija društva na trenutnu priču. Nema nikakvog pijeteta prema žrtvama jer većina u Srbiji ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid', rekla je u razgovoru za tportal Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

'Dokumentarni filmovi koji se emitiraju u Srbiji nisu odraz onoga što se uistinu dogodilo, daju iskrivljenu sliku stvarnosti', napomenula je Biserko.

'Ni Hitleru se nije sudilo za zločine koje je počinio, a smatra se najvećim ratnim zločincem. Zašto je onda pogrešna takva percepcija o Mladiću?', pita se Biserko.

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava u razgovoru za tportal rekao je da 'moramo svi imati na umu da čovjek kojeg prate indicije da je počinitelj strašnih ratnih zločina nije kriv dok mu se to ne dokaže'.

'Izraz neslaganja postoji, ali taj dio treba poštivati. Pravosuđe mora biti sredstvo pravde', naglasio je Pusić.
'Svakome je jasno da se Ratko Mladić, jednom kad ode u Haag, nikad neće vratiti. Iz toga razloga se udovoljava njegovim zahtjevima', kaže Pusić.

Pusić smatra da se na taj način odaje pijetet prema žrtvama jer se vlast 'ne ponaša jednako kao i počinitelj'.

Pusić je povukao paralelu s Amerikancima i ubojstvom Osame bin Ladena. 'Američkom likvidacijom Bin Ladena oduzeto mu je pravo na suđenje', naglašava Pusić. Prema Pusićevim riječima, tim činom su se Amerikanci spustili na njegovu razinu i ponašali se 'jednako kao i teroristi'.

Žarko Puhovski
, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, politički analitičar i aktivist za ljudska prava, u razgovoru za tportal rekao je da se 'srpska vlast ovakvim tretiranjem haškog optuženika Mladića ponaša kao nekada kod osuđenika na smrt'.

'Niti je Ratko Mladić osuđen na smrt niti u Srbiji postoji smrtna kazna.Tretiraju ga kao generala, s poštovanjem. To nije uobičajeno, pogotovo kad je osoba osumnjičena za ratne zločine. To je pogrešna slika koju šalju', naglašava Puhovski.

'Žrtve su zaboravljene. Treba se samo nadati da će suđenje dokazati suprotno', zaključio je Pusić.

Mladić posjetio kćerkin grob