KAKAV MUŽ TAKVA SUPRUGA

Mladićeva žena u kući držala arsenal oružja

10.07.2010 u 16:12

Bionic
Reading

Protiv supruge najtraženijeg haaškoga bjegunca Ratka Mladića, Bosiljke Mladić, tužiteljstvo u Beogradu podignulo je optužnicu zbog nedozvoljenog držanja oružja, piše u subotu beogradski dnevnik Večernje novosti

Bosiljka Mladić tereti se da je bez dozvole držala u svojoj kući četiri pištolja sa nekoliko desetina metaka, automat i lovačku pušku, navodi taj list.

U izjavi s početka lipnja, nakon što je Bosiljka Mladić privedena sudu na ispitivanje, odvjetnik Mladićeve obitelji Miloš Šaljić naveo je da je sporno oružje oduzeto prosinca 2008. u trećoj premetačini njihove kuće u beogradskome naselju Banovu brdu, te privođenje ocijenio "osvetom države i pritiskom na obitelj otkako je najavila da će tražiti da Mladić bude proglašen mrtvim".

Nakon što je sredinom lipnja Prvom osnovnom sudu u Beogradu podnio zahtjev da Mladić bude proglašen mrtvim, u izjavi za Hinu Šaljić je kazao kako se Mladićeva obitelj na taj korak odlučila uzimajući u obzir činjenicu da o Mladiću već sedam godina nema nikakvih informacija te da je on imao ozbiljne zdravstvene probleme zbog kojih ne bi mogao preživjeti bez ozbiljne medicinske njege.

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić srbijanskoj agenciji Beta kazao je tada kako podnošenje zahtjeva Mladićeve obitelji neće utjecati na potragu za Mladićem te dodao da srbijanske vlasti ne žele ulaziti u motive odvjetnika i Mladićeve obitelji, kao što ne mogu, neće i ne žele utjecati na pravosudne organe koji će odlučivati o zahtjevu.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid.

Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja oko 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Mladić je još u bijegu, a Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu.