SUĐENJE U HAAGU

Mladićeva obrana traži izuzeće suca Orieja

12.05.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Obrana Ratka Mladića traži da nizozemski sudac Alphons Orie, koji predsjedava suđenjem bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba, bude izuzet zbog svoje "pristranosti", te da početak suđenja predviđena za srijedu bude odgođen, saznaje se u subotu iz ICTY-a

'Obrana s poštivanjem traži izuzeće suca Orieja kako bi se uspostavio integritet suđenja", naveo je Branko Lukić, Mladićev odvjetnik, u zahtjevu objavljenom na internetskim stranicama Haaškog suda (ICTY).

Po Mladićevoj obrani, sudac Orie, koji je predsjedao i pripremama za suđenje, ne može biti nepristran jer je u prošlosti već donosio presude protiv nekoliko časnika vojske bosanskih Srba podređenih Mladiću.

U zahtjevu od 41 stranice, obrana isto tako smatra da sudac ne može biti nepristran jer je iste nacionalnosti kao i nizozemski vojnici koji nisu uspjeli zaštititi muslimane u Srebrenici, koje su 1995. usmrtile srpske snage u BiH pod vodstvom Ratka Mladića.

Obrana stoga traži od suda da odgodi početak suđenja predviđena za srijedu ujutro dok ne ispita njezin zahtjev i donese odluku.

Sudac Orie je bio izuzet sa suđenja političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću 2008. pošto je Karadžić podnio sličan zahtjev, premda je Sud Oriejevo izuzeće objasnio administrativnim razlozima i nije izravno presudio po Karadžićevu zahtjevu.

ICTY je u travnju objavio da će suđenje Mladiću, optuženom za genocid u BiH, početi 16. svibnja. Izvođenje dokaza optužbe i saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 29. svibnja.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba uhićen je u svibnju prošle godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja i nakon toga prebačen je u pritvor Haaškoga suda.