HRVATSKI AMBASADOR PRI UN-U

'Mladić treba odgovarati i za zločine u Hrvatskoj'

06.06.2011 u 20:56

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović poručio je u ponedjeljak u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kako bi bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pred Haaškim sudom trebao odgovarati i za zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj.

'Pravda mora biti ispunjena i u tim slučajevima', kazao je Vilović u raspravi na sjednici Vijeća nakon što su redovita polugodišnja izvješća podnijeli predsjednik Haaškoga suda Patrick Robinson i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz

Ističući da se mandat Haaškoga suda ne može privesti kraju bez uhićenja preostalih bjegunaca Vilović je kazao da u tom kontekstu Hrvatska pozdravlja uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Mladića optuženog za genocid i ratne zločine u BiH, ali se ne prisjeća samo žrtava u Bosni i Hercegovini nego i onih u Škrabrnji, Zadru, Šibeniku, Vrlici, Sinju, Kijevu

Hrvatsko je pravosuđe provelo više postupaka za ratne zločine protiv Mladića koji je u vrijeme rata u Hrvatskoj bio načelnik štaba 9. korpusa JNA u Kninu. Županijski sud u Šibeniku osudio ga je na 20 godina zbog napada na Kijevo 1991. godine, a teretilo ga se i za napade na civilne ciljeve na priobalnim područjima uključujući općine Šibenik i Zadar te raketiranje Požege s područja BiH, kao i za zapovijed za rušenje brane i hidroelektrane Peruča.

Glavni haaški tužitelj Brammertz
prošlog je tjedna u Haagu otklonio mogućnost širenja haške optužnice protiv Mladića i na zločine počinjene u Hrvatskoj. Vilović je u svom obraćanju Vijeću sigurnosti istaknuo da Hrvatska ostaje predana svojim obvezama prema Haaškog sudu i nastavlja u potpunosti surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Osvrnuvši se na presudu u predmetu 'Gotovina i Markač' Vilović je kazao kako su najviši hrvatski dužnosnici uključujući predsjednika Ivu Josipovića i premijerku Jadranku Kosor istaknuli da se poštuju odluke sudskih tijela no dodao je kako Hrvatska 'uz dužno poštovanje nije suglasna s nekim političkim kvalifikacijama' u toj presudi.