RATNI ZLOČINAC

Mladić prebačen u bolnicu, čeka pomoć liječnika iz Srbije

11.10.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Optuženik za ratne zločine želi da ga pregledaju liječnici koji su ga nakon rata liječili u Srbiji

Haški optuženik Ratko Mladić jučer je prebačen u bolnicu zbog teškog zdravstvenog stanja, izjavio je njegov odvjetnik Miloš Šaljić, a potvrdio je i sam sud. Kako prenose Nezavisne novine, Mladiću je bilo loše, a kako liječničke pretrage nisu ništa pokazale, prebačen je u bolnicu gdje je dobio infuziju.

Informacije Mladićeva odvjetnika u Haškom sudu isprva nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati, no naposljetku su ipak potvrdili informaciju.

'Neki mediji su prenijeli izvještaje da Mladić ima upalu pluća. Potvrđujem da je on trenutno pod medicinskim tretmanom, ali nisam u mogućnosti otkriti prirodu tog tretmana', stoji u izjavi predstavnice suda Nerme Jelačić, koja je također demantirala informaciju da je Mladić prošli tjedan kolabirao.

Bivši zapovjednik vojske Republike Srpske, koji je optužen za progon nesrpskog stanovništva od 1992. do 1996. godine, tražio je da ga pregledaju liječnici koji su ga nakon rata liječili u Srbiji i koji su upoznati s njegovom dijagnozom. Izjavio je da nije sramota što je bolestan, da se hoće liječiti i da ne usporava proces jer želi doći do istine.

U slučaju da vlasti u Srbiji Mladiću ne usliše želju, glavni Mladićev odvjetnik Branko Lukić rekao je da će se obrana obratiti Republici Srpskoj.

'Naša sljedeća opcija jest da se obratimo Srpskoj. U naše liječnike general ima povjerenja, a mene kao odvjetnika ne zanima je li u komisiji Rus ili Kinez, jer smatram da bi svaki liječnik trebao svoju dužnost obaviti kako treba da bi dao objektivan nalaz', rekao je Lukić.