incident na britancu

Mladić mokrio, velečasni blagoslovio, a Bandić svečano otvorio novu gradsku fontanu

20.03.2017 u 22:05

  • +4

Fontana na Britancu

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras je svečano otvorio obnovljeni sjeverni dio Britanskog trga s kružnim tokom i novom fontanom. No prije nego što je velečasni Zlatko Koren uspio blagosloviti fontanu jedan ju je mladić odlučio sam 'krstiti' - pomokrivši se u nju

Kako piše Jutarnji list, mladić se popeo na sam rub fontane, raskopčao hlače i pomokrio se u vodu! Policajci u civilu krenuli su prema mladiću duge kose, koji je nosio majicu s natpisom 'Za to smo se borili', ali on se dao u bijeg.

Ubrzo je nastala prava potjera koja se nastavila negdje u Ilici, među mnoštvom prolaznika, piše Jutarnji list.

Gradonačelnik Milan Bandić za to vrijeme bio je u obližnjem kafiću, a njegovi ljudi odmah su ga obavijestili o incidentu.

Fontana i obnova trga od samog početka radova, prije pet mjeseci, plijene pozornost javnosti.

Podsjetimo, početkom radova prošle jeseni arhitekti Jesenko Horvat, Tihomir Jukić, Krunoslav Šmit i Azra Suljić, koji su 1997. izradili pobjednički projekt uređenja Britanca na arhitektonsko-urbanističkom natječaju, digli su glas jer je Grad, iako je usvojio njihov rad, odlučio raditi po naputku gradonačelnika sa željom da od Zagreba napravi Rim i doda mu još jednu fontanu.

Nakon njih oglasili su se i s Arhitektonskog fakulteta, podsjećajući da se radi potpuno neprofesionalno i mimo konzultacija sa strukom. No sve to nije bilo dovoljno jer gradonačelnikova opsjednutost fontanama bila je jača.

Radovi su započeli lani u listopadu, ali su zaustavljeni početkom studenog jer je građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja po nalogu DORH-a otkrila da je Grad Zagreb kao investitor izvodio građevinske radove bez glavnog projekta.

No brzo se pokazalo da je Grad pribavio potrebne dozvole, a zamjenica pročelnika gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino tada je izjavila Hini da je DORH-ova odluka 'u uzročno-posljedičnoj vezi' s njezinim iskazom u DORH-u nakon što je i javno progovorila o navodnim nepravilnostima u radu gradskih institucija.

A onda se prije nekoliko dana, kada je već palo završno glancanje, utvrdilo da se oko fontana ne mogu zarotirati autobusi te je krenulo rušenje rubnjaka i sužavanje radijusa livade oko nje. 

'Zahvalio bih svima, i onima koji su bili za gradnju fontane, kao i onima koji su bili protiv. Kada se napravi, onda smo svi za', kazao je Bandić na otvorenju.