SVJEDOK OPTUŽBE

'Mladić mi je rukom pokazao kako će muslimani biti ubijeni'

14.02.2012 u 19:39

Bionic
Reading

Nikolić je opisao kako mu je Mladić 13. srpnja 1995. to najavio nakon što je obišao skupinu muslimanskih zarobljenika u Konjević Polju

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu svjedok optužbe Momir Nikolić, nekadašnji časnik sigurnosti Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske, posvjedočio je kako su mu u srpnju 1995, dva dana nakon osvajanja Srebrenice, zapovjednik Vojske RS Ratko Mladić i njegov časnik sigurnosti Ljubiša Beara najavili kako će muslimani iz enklave biti pobijeni, javlja agencija Beta, a prenose brojni mediji u Srbiji.

Nikolić je opisao kako mu je Mladić 13. srpnja 1995. to nagovijestio nakon što je obišao skupinu muslimanskih zarobljenika u Konjević Polju.

'Rekao im je da se ne brinu, da im nitko neće ništa i da će biti prebačeni gdje žele. Kad je krenuo prema autu, pošao sam za njim i pitao ga što će biti sa zarobljenima. Ništa mi nije rekao, pogledao me je i načinio gestu rukom', rekao je Nikolić ponavljajući pred sucima Mladićev pokret rukom, slijeva nadesno, ispruženih prstiju s dlanom nadolje, što je on protumačio da će biti ubijeni. To mu je, posvjedočio je, iste večeri u Bratuncu potvrdio pukovnik Beara, naređujući mu da ode u zapovjedništvo Zvorničke brigade i Dragu Nikoliću, načelniku za sigurnost, prenese kako će zarobljeni muslimani biti tamo prebačeni.

'Mislim da mi je Beara rekao i da te ljude treba prebaciti dolje i da će biti pobijeni. Ja sam tako shvatio i prenio sam Nikoliću da će ti ljudi biti prebačeni i pobijeni tamo', rekao je Momir Nikolić i opisao razgovor Beare i Karadžićeva povjerenika za Srebrenicu u noći s 13. na 14. srpnja 1995.

'Otvoreno se razgovaralo kako će zarobljenici biti ubijeni, samo je bilo pitanje da li će biti ubijeni u Bratuncu ili Zvorniku. Deronjić je insistirao da on ima instrukcije od Karadžića da zarobljenici sutradan idu u Zvornik, rekao je kako ne želi da se ubojstva dogode u Bratuncu i da ima dovoljno problema ionako. Beara je ustrajao da oni ostanu u Bratuncu', svjedočio je Nikolić i priznao kako je sudjelovao u progonu muslimana pa je osuđen na 20 godina i dosad je više puta svjedočio protiv pripadnika VRS optuženih za genocid i druge zločine nad muslimanima u Srebrenici, a Beara je osuđen 2010. u Haagu na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.