JELKO KACIN:

Mladić ključan za srbijanske euro ambicije

07.02.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je za beogradski dnevnik 'Danas' od ponedjeljka da je puna suradnja vlasti u Beogradu s haaškim tribunalom 'uvjet svih uvjeta' za nastavak procesa pridruživanja Srbije europskim integracijama te da je to ključni preduvjet nastavka procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentima zemalja članica Europske unije (EU).

Kacin je naveo kako je sada na vlastima u Beogradu da učine sve što je u njihovoj moći na ispunjenju kriterija kako bi osigurale dobivanje pozitivnog mišljenja Europske komisije (EK) o kandidaturi za članstvo, dodavši da su dobro poznati glavni izazovi koji se moraju nadići na uvjerljiv način.

'Puna suradnja s Tribunalom za ratne zločine u Haagu predstavlja ‘uvjet svih uvjeta’ za nastavak integracija, ali ne treba zaboraviti druga otvorena pitanja koja moraju dobiti adekvatnu pažnju u najskorije vrijeme', naveo je Jelko Kacin. Tu, kako je rekao, spadaju prije svega reforma pravosuđa, dijalog s Prištinom, pitanje restitucije, kao i problemi financiranja političkih stranaka.

Nedavna predaja odgovora na Upitnik Europske komisije, po njegovim riječima, nedvosmisleno označava početak nove faze procesa europske integracije Srbije te je također jasno pokazano da Beograd ima sve administrativne kapacitete za nastavak procesa integracija.

Upitan očekuje li da vlasti u Beogradu učine sve što su obećale do listopada, kada će EK dati mišljenje o srbijanskoj kandidaturi, Kacin je istaknuo kako Srbija to može uraditi i prije. 'Na političkim čelnicima leži velika odgovornost da se u Srbiji uspostavi proaktivan i dinamičan odnos prema europskoj agendi. Bojim se da se do sada često išlo po inerciji. Sada je trenutak da se Srbija potpuno okrene poslu koji će je približiti europskoj budućnosti', naveo je Kacin.

Govoreći o odnosima s Kosovom Kacin je rekao kako pozdravlja 'iskrenu spremnost srbijanskih dužnosnika da otpočnu dijalog s Prištinom što prije" dodavši kako misija Eulex mora detaljno istražiti pitanja koja su pokrenuta izvješćem posebnog izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martya o trgovini ljudskim organima na Kosovu, pri čemu, kako je istaknuo, ona ne smiju biti iskorištena u političke svrhe ni sa jedne strane.