KRADLJIVCI NA SPLITSKIM ULICAMA

Mladi sve češće kradu obiteljsku zlatninu

Bionic
Reading

Gospođe starije životne dobi i njihova zlatnina bile su najčešće mete drskih kradljivaca na splitskim ulicama, a ulične je prepade zaustavila policija uhićenjem četiriju skupina lopova, donosi Slobodna Dalmacija. Splitski dnevnik upozorava i da je velik broj krađa nakita povezan s porastom broja radnji za otkup zlata, ali i ukazuje na još jednu dimenziju problema – zlatninu od svojih ukućana kradu malodobni članovi obitelji

Kad se i otkrije kućna krađa zlatnine, odnosno činjenica da je neku obitelj pokralo njihovo dijete, vrlo često se kaznene prijave ne podignu, primjećuje Slobodna Dalmacija, jer 'okradene obitelji ne žele dovesti u nepriliku svoga zabludjelog člana'.

Pozivajući se na neimenovanog inspektora koji se godinama bavi suzbijanjem kriminala na splitskim ulicama, navodi se i informacija da se u krađe sve češće upuštaju djeca koja nisu starija od 13 ili 14 godina

'Imao sam slučaj 14-godišnje curice koja je ukrala zlatninu na nagovor 19-godišnje prijateljice. Znači, nije uzela za sebe, nego radi neke vrste priznanja u društvu s kojim se želi poistovjetiti', prisjeća se inspektor uz napomenu da 'stariji delinkventi jako dobro znaju iskoristiti labilnost maloljetnih osoba'.

Navodno se već pri prijavi krađe iz stana ili kuće može znati radi li se o lopovu koji je došao izvana ili je to bio 'posao iznutra', pa tako izostanak oštećenja na vratima ili prozorima koji ukazuje na nasilan ulazak sugerira da se radi o počinitelju iz kruga obitelji.

Policija vrlo često uspijeva izvući priznanje od maloljetnika koji su pokrali majku ili baku, no pojedine krađe se ne otkrivaju odmah, nego zahtijevaju protok vremena i povezivanje svih činjenica u cjelinu. No kad se dođe do počinitelja, vrlo brzo se otkriva i tko ga je nagovorio na kazneno djelo te komu je zlato prodano.

Ipak, kad roditelji doznaju da je počinitelj njihovo dijete, odustaju od kaznenog progona pa je policija nemoćna u procesuiranju osobe koja je nagovorila maloljetnika, ali i onoga tko je otkupio vrijednu robu.

Uglavnom se zlatnina nikad ne pronađe jer se odmah nakon otkupa izlomi i rastopi da joj se ne bi moglo ući u trag. 'Jako je važno da roditelji uvijek znaju s kim im se djeca druže da bi spriječili takve nemile situacije. Jednom kad se naruši povjerenje unutar obitelji teško je spriječiti da mlađe i labilnije osobe postanu žrtve nekoga sa strane', savjetuje policijski inspektor.

Slobodna Dalmacija na kraju navodi i profil bande drskih kradljivaca u kojoj su, uglavnom, tri člana. Jedan je 'trkač' koji krade lančić s vrata i bježi, drugi je 'stražar' koji pazi da nešto ne krene po zlu, dok je treći 'vozač' koji čeka negdje u blizini da bi prevezao 'kompanjone'. Sve je manje narkomana, a sve više onih koji pljačkaju ili zbog kockanja ili zbog adrenalina.