UBOJSTVO ZNANSTVENIKA

Mladi 'špijun Mossada' obješen u Teheranu

15.05.2012 u 10:09

Bionic
Reading

Majid Jamali Fashi (24), osuđen na smrt zbog ubojstva iranskog nuklearnog stručnjaka Massouda Alija Mohammada u siječnju 2010, obješen je u Teheranu, javljaju iranski mediji

Fashi je također proglašen špijunom izraelske obavještajne agencije Mossad, koji je za ubojstvo znanstvenika postavljanjem i aktiviranjem bombe pred njegovom kućom primio naknadu od 120.000 dolara.

Izrael ne želi komentirati te tvrdnje.

'Majid Jamali Fashi, Mossadov špijun i osoba koja je ubila Massouda Alija Mohammadija, nuklearnog znanstvenika naše nacije, obješen je u utorak ujutro', izvijestila je iranska novinska agencija Irna.

Massoud Ali Mohammadi bio je profesor fizike elementarnih čestica na Sveučilištu u Teheranu i jedan od nekoliko nuklearnih znanstvenika ubijenih u glavnom gradu Irana u posljednjih nekoliko godina.


Iran optužuje Izrael i SAD da pokušavaju naštetiti njegovom nuklearnom programu.

Izrael i SAD vjeruju da se Iran pokušava domoći tehnologije za razvoj nuklearnog oružja, što službeni Teheran opovrgava i tvrdi da razvija program obogaćivanja urana za mirnodopske svrhe.

Fashi, koji je osuđen na smrt u kolovozu 2011, priznao je na Iranskoj TV u siječnju da je ubio profesora i iznio detalje o prikupljanju obavještajnih podataka u koje je bio uključen.

Oporbeni izvori u Iranu optužili su vladu da je ubila profesora Mohammadija jer je bio pristaša oporbe.