KARIJERA U KGB-U

Mladi Putin u Moskvi špijunirao Reagana

20.03.2009 u 22:42

Bionic
Reading

U javnosti je objavljena fotografija ruskog premijera Vladimira Putina koja datira iz vremena kada je radio kao agent zloglasnog KGB-a

Na fotografiji je mlađahni Putin koji glumi turista s fotoaparatom oko vrata, za vrijeme posjeta tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana Moskvi. To je bio prvi Reaganov posjet tadašnjem SSSR-u, a po moskovskom Crvenom trgu šetao se u društvu Mihaila Gorbačova.

Putinova zadaća tada je navodno bila pokušaj sramoćenja američkog predsjednika. Autor fotografije je Pete Souza, službeni fotograf Baracka Obame koji tvrdi da je snimka autentična. U ljeto 1988. godine, kao službeni fotograf Ronalda Reagana, s njim je bio na Crvenom trgu. U šetnji im se pridružila grupa ruskih turista. Souza kaže da mu je tada jedan od američkih obavještajaca iz Reaganove pratnje došapnuo da su turisti zapravo špijuni KGB-a.

Službena Rusija nakon objave fotografije tvrdi da je riječ o pokušaju Obamine administracije da omalovaži aktualnog ruskog premijera.
Putin je kao agent KGB-a službovao u istočnonjemačkom gradu Dresdenu, od 1985. pa sve do pada Berlinskog zida. Sa svoje prve i jedine inozemne misije Putin se vratio u Rusiju, piše Sky News.