U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

Mladi najmanje podupiru ulazak u EU

20.04.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Najmanja potpora ulasku Hrvatske u EU je među najmlađom skupinom ispitanika, čija je dob između 18 do 30 godina. Pokazalo je to ispitivanje o potpori stanovnika Varaždinske županije ulasku u EU, koje je krajem prošle godine proveo Savjet za europske integracije Varaždinske županije

Rezultate istraživanja čiji su podaci nedavno obrađeni predsjednica Savjeta za europske integracije Varaždinske županije Natalija Martinčević drži iznenađujućim, a nije zadovoljna ni podatkom da podršku ulasku RH u EU daje tek nešto više od polovice žitelja Varaždinske županije, točnije 53,2 posto.

'To ukazuje da je nužno više isticati prilike koje daje članstvo u EU, a posebice intenzivirati suradnju s mladima, jer upravo će oni imati najviše koristi', naglasila je Martinčević tijekom tribine Mogućnosti i izazovi europskih integracija koju je, uz potporu Delegacije Europske unije, organizirala Udruga za demokratsko društvo (UDD) u suradnji s Centrom za održivi razvoj (COR) te Centrom R. Schuman (CEDI).

U sklopu informiranja građana o europskim temama, kao i pripreme za referendum o potpori hrvatskog članstva, Martinčević je najavila Europski tjedan u Varaždinu koji će se ove godine održati od 2. do 9. svibnja.

'Izuzetno je važno da se građani pravovremeno informiraju, a ne da stvaraju zaključke koje se temelje na krivim pretpostavkama. Misija Europske unije danas je osigurati mir, blagostanje i stabilnosti svojim građanima, savladati podjele na kontinentu, osigurati siguran život, poticati ekonomski i socijalni razvoj, očuvati raznolikost europskih naroda i podupirati zajedničke vrijednosti europskih državljana, održivi razvoj, zdrav okoliš, poštivanje ljudskih prava i socijalno tržišno gospodarstvo', istaknuo je Željko Kramarić, član Upravnog odbora Udruge za demokratsko društvo.

Neven Šimac, predsjednik Savjetodavnog odbora Udruge za demokratsko društvo i potpredsjednik Centra za europsku dokumentaciju i istraživanja Robert Schuman, naglasio je da je ulazak u EU dobrovoljan te da postoje pravila kako država može postati članicom, ali isto tako otvoren je mogućnost izlaska iz EU. Govoreći o hrvatskim dvojbama i nadama vezanim uz EU, Šimac je izdvojio red, rad i mogućnosti koje pruža EU, poput borbe protiv korupcije i nepotizma, ali i radnu mobilnost ljudi te mogućnosti studiranja.