INSPEKTOR: SVE U REDU

Mladi Jastreb: Psi kobilu nisu jeli, već joj pomagali

29.05.2013 u 16:40

Bionic
Reading

Mršavi psi zapravo nisu izgladnjeli, već je to takva pasmina, a ozlijeđenu kobilu nisu jeli, već joj pokušavali pomoći, pojasnio je svoje viđenje situacije Branko Borković nakon što je na YouTubeu osvanuo video koji je mnoge šokirao

Kobila je navodno nesretnim slučajem pala na tlo. 'Bila je na gurtnama jer se nedavno oždrijebila, a ozlijedila je glavu nakon što joj je netko izmaknuo gurtnu', prepričao je situaciju za Novu TV Branko Borković. Psi su tada zapravo uskočili u pomoć, lizali kobilu i pokušali je izvući iz nevolje.

Veterinarska se inspekcija jutros ponovno uputila u nadzor na farmu konja Mladog Jastreba, no inspektor Damir Rudan, koji je nadležan za područje Ivanić Grada, nije želio dati izjavu. Rekao je kako nema ovlasti za davanje izjava, da je na policiji i da će sve reći u Ministarstvu poljoprivrede.

Inspektor Sruk: Nema riječi o zlostavljanju

Veterinarski inspektor Velimir Sruk zaključuje kako je 'takva situacija dovela pse u nepredviđenu situaciju', pojašnjava. 'Prema mom mišljenju, kako se radi o borbenom japanskom psu, da su ti psi htjeli kobilu ubiti, zaklati, oni bi to i učinili, ugrizli bi je za vrat. Istraga će utvrditi što se točno dogodilo. Ta pasmina nije agresivna, ne napada druge životinje. No, da su je htjeli ubiti, to bi i napravili. Psi nisu izgladnjeli, nisu ni jako uhranjeni, no nema riječi o zanemarivanju i zlostavljanju', ispričao je za Dnevnik Nove TV veterinarski inspektor Velimir Sruk.

Naime, veterinarska inspekcija jutros se ponovno uputila u nadzor na farmu konja Mladog Jastreba, a nakon ponovljenog inspekcijskog nalaza, veterinarski inspektor Velimir Sruk je zaključio: 'Psi nisu izgladnjeli, na farmi nema zlostavljanja životinja.'

'Utvrdio sam da su kobili izgrižene uši i da je malo izgrižena po stražnjem dijelu tijela. Ne mogu nikako tvrditi da se tu radi o napadu pasa na konja niti sa sigurnošću mogu utvrditi da su te životinje bile zanemarivane ili zlostavljane', rekao je veterinarski inspektor Velimir Sruk za Dnevnik Nove TV.

Prijatelji životinja o poticajima

No reagirali su iz udruge Prijatelji životinja s naglaskom na poticaje koje država daje za uzgoj. 'Prema dojavama građana, nije riječ o izoliranom događaju, već se Borković, koji je i predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača Hrvatski posavac, bavi uzgojem konja već petnaestak godina samo radi državnih poticaja. Susjedi navode da su u duljem vremenskom razdoblju psi, konji i ostale životinje na 'farmi za mučenje' zapušteni, neuhranjeni, izgladnjeli, bolesni, često slobodno lutaju uništavajući susjedima usjeve i umiru od gladi. Iako su zvali desetke puta veterinarsku inspekciju i policiju, nadležne službe nisu ništa poduzele kako bi se zaustavilo mučenje životinja.


Iako su razmjeri zanemarivanja životinja stravični, ovaj slučaj nije prvi takve vrste u Hrvatskoj. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja na farmama koje dobivaju državne poticaje postali su redovita praksa, pri čemu se provedba davanja poticaja slabo ili nikako ne kontrolira. Slučajevi poput umiranja stotina krava na Lonjskom polju kod Sunje 2010. godine zbog zanemarivanja od neishranjenosti ili na poljoprivrednom gospodarstvu Lov Farma u Jošanima kod Udbine prije nekoliko mjeseci zbog gladi i zanemarivanja, samo su neki koji zbog užasnih posljedica dospiju preko medija u fokus javnosti. Mnogo je više onih gdje životinje svakodnevno trpe velike patnje zbog gladi i zanemarivanja, a nitko za njih ne zna i ne može im pomoći.

Prijatelji životinja reagirat će u slučaju farme Branka Borkovića dopisima svim nadležnim institucijama, tražeći hitno oduzimanje životinja i sankcioniranje Borkovića zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja, Kaznenog zakona i drugih zakonskih propisa, tražeći novčanu i zatvorsku kaznu. Ujedno će uputiti zahtjev Ministarstvu poljoprivrede da provede istragu svih farmi koje su dobile poticaje kako bi se utvrdilo stanje u kojem se nalaze životinje i oduzele životinje svima koji zloupotrebljavaju mogućnost dobivanja poticaja i državnog zemljišta. Također, kako Ministarstvo poljoprivrede očito nema mogućnosti da kontrolira stanje na farmama i provodi zakonske propise vezane uz zaštitu životinja, Prijatelji životinja traže da se poticaji za uzgajanje životinja ukinu', poručuju.