BORBA ZA GRAĐANSKE SLOBODE

Mladi HNS-a ovo ljeto dijele kondome po obali

26.07.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Kao i svake godine od 2003, Mladi HNS-a odradit će kampanju po obali. Ovaj put odlučili su propagirati građanske slobode, i to razgovorom s građanima, dijeljenjem letaka i kondoma

'Naslov kampanje je 'Živi slobodno, biraj sigurno'. Ove godine odlučili smo se za temu građanskih sloboda zato što smatramo da u ovom društvu ne smije biti jednakih i jednakijih. Smatramo da stvarno svi moraju biti isti. Za to smo se odlučili i zbog toga što je Gay pride u Splitu bio takav da su oni koji su 'drugačiji' bili doslovno kamenovani. To nije društvo u kakvom želimo živjeti i želimo da se to promijeni', rekao nam je predsjednik Mladih HNS-a Igor Marović

Mladi HNS-ovci svoju će kampanju započeti u četvrtak 28. srpnja u Dubrovniku, a završna točka ljetne turneje bit će Pula.

'Dijelit ćemo letke i kondome. Ujedno ćemo imati pano pomoću kojeg ćemo komunicirati s građanima, postavljati im pitanja poput onog što je to sloboda za njih, pa ćemo vidjeti kako građani dišu i koje je njihovo mišljenje o svemu tome', opisao nam je Marović kako će izgledati kampanja.

Iako će naglasak biti općenito na građanskim slobodama, a ne samo na pravima gej osoba, pitanje je kako će Split, nakon nedavnog kamenovanja na Gay prideu, dočekati HNS-ovce koji će propagirati i slobode gejeva.

'Očekujem ugodan doček. Ne vjerujem da ćemo imati ikakvih problema duž cijele obale. Mislim da se ono (op.a. kamenovanje) Splitu više ne bi smjelo dogoditi', smatra Marović. Uvjeren je da Hrvatska mora biti spremna za ovakvu kampanju i poštivanje svih građanskih sloboda, no to koliko je doista spremna HNS-ovci će doznati tek na terenu.

Iako su seniori u HNS-u potpisali koalicijski sporazum sa SDP-om, IDS-om i HSU-om, mladež tih stranaka nije se okupila. Marović nam kaže da za ovu kampanju nisu kontaktirali ni s kime od mladeži drugih stranaka. 'Zasad smo samostalno u tome, no svatko je dobrodošao da se pridruži. Ovo je tema u kojoj ništa ne bi trebalo biti sporno', rekao je Marović

Inače, ovu hvalevrijednu akciju HNS-a, koju su htjeli predstaviti na press konferenciji, ostali mediji, osim tportala, nažalost su u potpunosti ignorirali.