TISUĆE PROSVJEDNIKA

Mladi Francuzi sukobili se s policijom zbog deportacija

  • +2

Prosvjed protiv deportacije

Izvor: Reuters / Autor: Gonzalo Fuentes

Bionic
Reading

Tisuće srednjoškolaca i studenata u Parizu izašle su u petak na ulice prosvjedujući drugi dan zaredom protiv deportacije stranih učenika, potaknuti kontroverznim izgonom 15-godišnje Romkinje s Kosova Leonarde Dibrani

Srednjoškolci su blokirali nekoliko škola u Parizu, javlja Al Jazeera. Traže povratak deportirane Leonarde Dibrani i  Kačika Kačatrijana, 19-godišnjeg studenta iz Armenije.

Ovaj slučaj u fokus je stavio dugogodišnje rasprave francuskih dužnosnika o položaju imigranata u Francuskoj.

Mirni prosvjedi nekoliko tisuća pariških studenata završili su sukobima s policijom.

Srednjoškolci i studenti zabrinuti su i zbog imidža Francuske u svijetu nakon deportacije mlade Romkinje i njezine obitelji.

Leonarda Dibrani deportirana je u Mitrovicu


'Moglo bi se reći da smo se malo izgubili. Kažemo da je ovo država ljudskih prava, država u koju su svi ljudi dobrodošli, a ipak, deportiramo 15-godišnju djevojčicu u državu koju ne poznaje i gdje nema budućnosti', rekao je učenik David.

Prosvjeduju, kažu, jer stoje iza svojih uvjerenja.

'Mi se ovdje borimo za studente koji su nepravedno izbačeni iz sustava, ne samo za Leonardu i Kačika. Mislimo da nitko ne može određivati mjesto školovanja. Svako ima pravo na obrazovanje. Način na koji su izbačeni je nedopustiv', ističe studentica Ines Khelifa.


Kritike iz redova socijalista

Francuska je za vrijeme mandata bivšeg predsjednika, prethodnika Francoisa Hollandea, prije tri godine, deportirala nekoliko tisuća bugarskih i rumunjskih Roma.

Takva politika se nastavila, a mnogi za to okrivljuju ministra unutarnjih poslova Francuske.

Što misle o tome, srednjoškolci su jasno pokazali, no kritike zbog slučaja Dibrani prisutne su i u krugu samih socijalista.

'Jedno je sigurno, ovo se dogodilo za vrijeme školskog odmora, a u vrijeme nastave učenici su dio škole i tog sustava. Tada su nedopustive bilo kakve intervencije. To znači da su škole neka vrsta svetog utočišta', rekao je Vincent Peillon, ministar obrazovanja Francuske.

Članovi obitelji Dibrani ilegalni su francuski imigranti. Od 2009. godine traje njihova borba za ostanak u toj državi.

Bitke s useljeničkom procedurom su duge i, vrlo često, unaprijed izgubljene.