BITKA ZA SVAKI PEDALJ ZEMLJE

Mladež HDZ-a kamenjem podbadala Milanovića

Performans mladeži HDZ-a - Milanović i hrvatska granica

Performans mladeži HDZ-a - Milanović i hrvatska granica

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/PIXSELL

Mladež HDZ-a na glavnom osječkom Trgu Ante Starčevića izvela je performans na temu 'Milanović i hrvatska granica' te provocirala hrvatskog premijera zbog njegove izjave da su Veliki i Mali Škoj samo 'dva kamena'

Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića članovi Mladeži HDZ-a izveli su performans, tijekom kojeg su izložili kartu Republike Hrvatske, dva kamena, koja simboliziraju Veliki i Mali Škoj te odore Hrvatske vojske i policije, umrljane crvenom bojom.

U izjavi novinarima član osječkog gradskog odbora MHDZ-a Ivan Radić premijerovu izjavu o ovim otocima ocijenio je neozbiljnom i neshvatljivom, ustvrdivši da je Milanović 'počeo olako dijeliti hrvatski teritorij'.

Kazao je da su odore Hrvatske vojske i policije izložili kako bi pokazali da su branitelji branili svaki centimetar hrvatskog teritorija, da im pritom nije bilo bitno radi li se o slavonskom, dalmatinskom ili nekom drugom hrvatskom kamenu, ocijenivši da su branitelji stoga najviše povrijeđeni izjavom premijera Milanovića.

Pitamo se hoće li premijer danas ili sutra izjaviti u novinama da je neki dio istočne Slavonije nekakva livada i reći da je treba ustupiti tko zna kome i kako. Smatramo da se treba oformiti poseban tim stručnjaka koji će donijeti pravilno rješenje, u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima, kazao je Radić.

Davor Javorović/PIXSELL

Davor Javorović/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/PIXSELL

Mladi hadezeovci ujedno su građanima dijelili kamenčiće s natpisima Veliki i Mali Škoj. Da razmisle o premijerovim izjavama i nakani.

Slobodna Dalmacija je danas objavila ekskluzivni dokument iz 1974. godine o razgraničenju između rubnih, južnih općina (Dubrovnika, Metkovića i Čapljine), a koje je koristio i Hidrografski zavod u Splitu prilikom iscrtavanja graničnih linija na moru. Iz njih proizlazi da su Veliki i Mali Škoj te vrh poluotoka Kleka upisani u katastarske knjige BiH, odnosno u teritorij susjedne zemlje još 1974. godine. Tvorci spomenutog rješenja iz dokumenta o razgraničenju su Geodetski zavodi Dubrovnika, Metkovića i Čapljine.

U zapisniku razgraničenja između općina stoji da se granica nalazi u moru – Malostonskom zaljevu, a zapisnik je u ime katastarske općine Imotica potpisao Ivo Vodopić. Ukoliko se dokaže da je doista riječ o autentičnom dokumentu, ispostavit će se da Franjo Tuđman nije darovao Veliki i Mali Škoj i vrh poluotoka Kleka Aliji Izetbegoviću te da Hidrografski institut iz Splita nije iscrtavao dogovoreno političko rješenje da se izađe u susret BiH, kako je to ustvrdio Mirko Alilović iz Geodetske uprave u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!