TOMISLAV JELIĆ O KRAŠOGRADU

'Mladen Bajić je bio tjelohranitelj korupcije!'

17.03.2015 u 22:48

Bionic
Reading

Tomislav Jelić, nekadašnji zagrebački gradski vijećnik, koji već godinama upozorava na nezakonitosti oko zamjene zemljišta u Gradu Zagrebu, povodom otvaranje istrage protiv pet osoba u tzv. aferu Krašograd, u razgovoru za Dnevnik 3 kazao je kako je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić bio glavna smetnja za razotkrivanje korupcije u glavnom gradu

'Makar i zakašnjela pravda bolja je nego nikakva, a kako je godinama išlo, pribojavao sam se da ovi ljudi nikad neće biti privedeni pred lice pravde zbog nepravilnosti u radu gradske uprave', kazao je Jelić za Dnevnik 3 HRT-a.

Upozorio je da su godinama novinari, gradski zastupnici pa i on osobno upozoravali, praktički crtali državnom odvjetništvu sve što se radilo u Gradu Zagrebu, no glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i njegovi podređeni nikad ništa ozbiljno nisu poduzimali. 'Njegov odlazak treba usko povezati s ovim što se događa u Gradu Zagrebu. Dojma sam da je Mladen Bajić bio glavni tjelohranitelj korupcije u Hrvatskoj, a tako i u Gradu Zagrebu', jasan je Jelić.

Nekadašnji zagrebački gradski vijećnik smatra da je otvaranje istrage u slučaju Krašograd samo vrh ledene sante oko zamjene zemljišta u Zagrebu. 'Po mojoj blagoj procjeni Grad Zagreb u posljednjih je deset godina oštećen za 500 milijuna kuna. To je velika brojka, ali ne pričam napamet', poručio je.

Također Krašograd nije jedini ovakav posao oko zamjene zemljišta.

'Imate nekoliko omiljenih poduzeća koji su bili miljenici gradonačelnika Milana Bandića i gradskih vlasti i tu prije svega mislim na Pionir, Munis, Zagreb gradnju i Geoprojekt. Kad uđete na stranice službenog glasnika Grada Zagreba, onda ćete vidjeti da su ta četiri poduzeća zamijenila zemljišta više nego sva ostala poduzeća u Hrvatskoj s Gradom Zagrebom, i to vrlo povoljno, možda i povoljnije nego što ovo o čemu se danas govori', otkrio je Jelić.

Modus operandi bio je, objašnjava, taj da ta privatna poduzeća angažiraju sudskog vještaka koji im procijeni njihova periferna zemljišta pet do deset puta više nego što vrijede i centralna gradska podcijeni pet do deset puta manje nego što vrijede i onda se gotovo u omjeru jedan za jedan mijenjaju s Gradom. Jelić vjeruje da je ovo samo početak i da će cijelo ljeto USKOK raditi na razotkrivanju korupcije oko zamjena zemljišta u Gradu Zagrebu.