PODGRIJAVANJE HLADNOG RATA

Ml5 protjeruje mladu Ruskinju zbog navodne špijunaže

05.12.2010 u 07:04

Bionic
Reading

Britanska kontraobavještajna služba MI5 uhitila je ovog tjedna u Londonu 25-godišnju Ruskinju koja je radila u britanskom parlamentu

Riječ je o Katji Zatuliveter, pomoćnici liberal-demokratskog zastupnika Mikea Hancocka. Prema Sunday Timesu, u MI5 smatraju da je Zatuliveter 'agent spavač' ruske međunarodne špijunske mreže i spremaju joj deportaciju iz Velike Britanije.

'Njena prisutnost nije dobra za nacionalnu sigurnost. Nezadovoljni smo njenom mogućnošću pristupa informacijama', citirao je isti list neimenovani izvor u MI5.

BBC piše kako je to vjerojatno prvi put nakon završetka Hladnog rata da je neki zaposlenik Parlamenta optužen da špijunira za Rusiju. Njen poslodavac, 64-godišnji Mike Hancock, uvjeren je da je Katja Zatuliveter nedužna i najavio je da će njegova pomoćnica uložiti žalbu na odluku o deportaciji.

Hancock je u Donji dom Parlamenta ušao kao zastupnik biračkog okruga Portsmouth South, u kojem se nalazi velika vojno-pomorska baza. Uz to je i član parlamentarnog Odbora za obranu. Svoju pomoćnicu navodno je upoznao tijekom službenih boravaka u Strasbourgu, kamo je putovao kao član parlamentarnog foruma pri Vijeću Europe.