AFERA PODRAVKA

Mjesec dana pritvora osumnjičenima

Bionic
Reading

Uskočko-policijska akcija Menadžer, koja je pokrenuta zbog sumnje na nezakonito preuzimanje Podravkinih dionica, širi se na još neke osobe iz koprivničke i drugih tvrtki koje su poslovno surađivale s Podravkom

Osumnjičenima mjesec dana zatvora

Šestorica osumnjičenih za malverzacije u Podravci provest će idućih mjesec dana u istražnom zatvoru, odlučio je večeras, nakon višesatnog saslušanja, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. Protiv uhićenih u akciji kodnog naziva "Menadžer" USKOK je pokrenuoistragu koja bi trebala otkriti jesu li se, kao što se sumnja, udružiliu kriminalnu skupinu koja je zlouporabom položaja i ovlasti, odnosnoraznim novčanim transakcijama nezakonito pokušala novcem Podravke doćido većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke.

 Kriminalnuskupinu, koja je novcem Podravke navodno planirala kupiti dionice tetvrtke i postati većinski vlasnik, navodno su organizirali bivšipredsjednik Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darko Marinac i direktorFime Milan Horvat. Predstavnici USKOK-a smatraju da bi osumnjičenici na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili uništiti dokaze,

Izvori bliski istrazi otkrili su danas da je riječ o nižem Podravkinu menadžmentu koji je operativno odrađivao poslove vezane uz sumnjivo preuzimanje dionica putem varaždinske Fime. Osim članova Uprave Podravke i nižih menadžera, na udaru bi se, kako se neslužbeno govori, mogle naći i osobe koje su sudjelovale u, najblaže rečeno, netransparentnoj suradnji Podravke s riboprerađivačkim tvrtkama - zadarskom Adrijom i rovinjskom Mirnom, piše Jutarnji.hr. Slučaj financijske suradnje rovinjske Mirne i Podravke izravno se povezuje s Fiminim preuzimanjem Podravkinih dionica.

Mirna je donedavno bila u vlasništvu Horvatove Fima grupe, koja se u međuvremenu raspala, a doznaje se kako su se i preko te tvrtke premošćavale Fimine financijske obveze za 10,6 posto Podravkinih dionica. Navodno su čelni ljudi Podravkine uprave u aranžman s Mirnom odlučili ući protivno zaključcima Nadzornog odbora koprivničke tvrtke koji je raspravljao o projektu preuzimanja istarske tvornice za peradu ribe.

Priča s Adrijom, koja za Podravku proizvodi riblje konzerve Eva, mnogo je složenija. Premda istraga u Zadru još nije okončana, iz pravosudnih je krugova zasad procurilo da se istražuje kompleksan poslovni odnos Podravke i Adrije u kojem je koprivnička tvrtka preuzela Adrijin brend Evu te sklopila ugovor sa zadarskom tvornicom o uslužnoj proizvodnji pod tom markom.

Navodno je najspornije to što je Podravka plaćala uslužnu proizvodnju, ali i nabavljala ribu, lim za konzerve i druge sastojke te uskakala s posudbama za plaće radnicima Adrije. Premda su glavni akteri akcije Menadžer - Marinac, Horvat, Šestak, Pavlović, Romac i Mladinić - očito bili uvjereni da će se istraga fokusirati samo na pozajmice i kredite koji su putem SMS-a završavali u Fimi te su poslije uglavnom vraćeni, istražitelji su odlučili zagrepsti mnogo dublje i šire.

Tako je tijekom istrage otkriveno da je u ovoj godini Fima podigla kredit od 110 milijuna kuna kako bi na burzi branila cijenu Podravkine dionice jer je prijetio famozni 'margin call' nakon kojeg bi Podravka morala uskakati svojim novcem da spasi taj paket od 10,6 posto dionica. Na prvi pogled, ništa neobično. No kao jamac za cjelokupan Fimin kredit kod Hypo banke pojavljuje se - Podravka. I to ne prvi put: slično je bilo i s kreditnim ugovorom Fime s Merrill Lynchem. U slučaju, dakle, da Fima prestane vraćati taj kredit - 110 milijuna kuna s kamatama doći će na naplatu koprivničkoj kompaniji.