OTPLOVIO 'EL BOSCO V'

Mitrović je mogao spasiti jahtu jednom običnom punomoći

Bionic
Reading

Vlasnik TV Pinka Željko Mitrović osobno je i posredstvom svojeg hrvatskog odvjetnika osuo paljbu na naše carinske i pomorske vlasti, tvrdeći da imaju dvostruka mjerila, odnosno da su mu u Dubrovniku i Splitu ponudili različita obrazloženja zapljene njegove jahte “El Bosco V”, koja će se za dva tjedna naći na dražbi.

Srbijanski tajkun tvrdi kako Carinska uprava RH uopće nije odgovorila na njegovu žalbu zbog oduzimanja broda, i to gotovo punu godinu nakon što je brod zbog više prekršaja zaustavljen lanjskog rujna tijekom plovidbe iz crnogorskog u hrvatsko teritorijalno more.

Mitrovićeva jahta koju je proizvela tvrtka 'Sunseeker', kupljena prije četiri godine na Croatia Boat Showu u Splitu, dugačka 32 metra, sa šest kabina na dvije palube, zaplijenjena je u hrvatskim vodama zbog kršenja carinskih propisa i međunarodne Konvencije o privremenom uvozu.

Pošto Mitrović nije želio platiti dva milijuna eura carine, ovoga je tjedna hrvatska carinska uprava oglasila njezinu prodaju. No, naše vlasti su bile vrlo precizne u procjeni da je Mitrovićeva jahta, inače prijavljena kao plovilo za “osobne potrebe”, u trenutku zaustavljanja zapravo bila u crnom čarteru, jer vlasnika nije bilo na brodu, piše Slobodna Dalmacija

Mitrović u kontranapadu

Željko Mitrović, CEO Pink Media Group, izdao je nalog da se uponedjeljak, tijekom dana, svih pet aviona kompanije Air Pink, sodvjetničkim timovima, zaputi na 5 različitih lokacija. Bruxelles, Strasbourg, Berlin, London i Hrvatska,bit će odredišta na koja će Mitrovićevi odvjetnici odnijeti obimnudokumentaciju o selektivnom provođenju hrvatskih propisa, nezakonitomposlovanju carinskih organa Republike Hrvatske i dokumentaciju kojom ćese nedvosmisleno ukazati na korupciju unutar različitih institucija.

- Naši propisi su u posljednjih nekoliko godina znatno postroženi upravo zbog borbe protiv crnog čartera. Budući da vlasnika nije bilo na brodu, zakon je vrlo jasan i ne dopušta plovidbu s “prijateljima” na palubi.

Vlasnik broda je mogao sve riješiti na elegantniji način tako da kod javnog bilježnika ovjeri punomoć kojom tim osobama daje pravo na korištenje jahte u određenom razdoblju. To očito nije napravljeno i Carinska uprava je zaplijenila brod – ističe čelnik jedne splitske čarterske tvrtke koji je zbog osjetljivosti teme želio ostati anoniman.

Slične propise citirali su nam i u Ministarstvu mora, ističući kako je zbog različitih prekršaja zaplijenjen niz plovila na Jadranu, pa je očito kako je ovaj slučaj dobio na značaju zbog samog Mitrovića i njegovih optužbi na račun hrvatskih službi.

Nakon što je vlasnik Pink TV-a Željko Mitrović ovog tjedna najavio kako kreće u kampanju protiv Hrvatske jer je Carinska uprava objavila oglas za prodaju njegove luksuzne jahte El Bosco V, u današnjem je priopćenju najavio i prve konkretne korake svojih odvjetnika.