JURICA SAVJETUJE

Mitovi o čišćenju

22.10.2010 u 11:55

Bionic
Reading

Sigurno ste barem jednom u životu čuli ili pročitali neki odličan savjet za čišćenje koji vam je djelovao malo sumnjivo. Dok su neki od takvih savjeta doista korisni, ima onih kod kojih je vaša sumnja sasvim opravdana. No kako točno znati? Jurica savjetuje

Tijekom godina istraživanja te isprobavanja raznih narodnih ideja i savjeta o skidanju mrlja, načitao sam se i naslušao raznih bisera. Ustvari, priče o vješticama iz bajki koje čaraju nad kazanima i nisu tako daleke od stvarnosti. No tko će u današnjoj gospodarskoj krizi pronaći pet krokodilskih suza ili prah još neuskrsle ptice feniks? S obzirom na to da kineske ljekarne kod nas još nisu zaživjele, danas ćemo se pozabaviti mitovima i legendama o čišćenju koje nemaju veze s pameću, odnosno koje biste trebali izbjegavati.

Čišćenje prozora novinskim papirom?
Čišćenje stakla na prozorima ne bi se trebalo obavljati novinskim papirom jer njime biste vrlo lako mogli ostaviti tintu na drvenariji (plastici ili metalu

također) ili okviru ogledala. K tome, lako se kida i stvara dodatan posao. Uzmite mekanu krpu od prirodnog materijala ili velike papirnate ubruse. Umjesto kupovnog sredstva za čišćenje, u ručnoj prskalici pomiješajte 200 ml alkoholnog octa u isto toliko vode i nakon čišćenja uživajte u sivim jesenskim danima kroz blistave prozore. Do prve kiše. Onda opet iznova krpu u ruke...

Kavom protiv smrada?
Smrad iz odvoda ne rješava se ulijevanjem jake kave ili njezinog taloga u cijevi. Dapače, tako ćete vrlo brzo postati mušterija hitnih intervencija. Radije naribajte koricu limuna te ga iscijedite i pomiješajte sve to s malo vode i izlijte u odvod. Možete i ubaciti kockice zamrznutog octa (za odvode možete koristiti i obični ocat umjesto bijelog alkoholnog) koje će duže djelovati. Svakako pričekajte bar pola sata prije puštanja vode kroz cijevi. Izbjegavajte ulijevanje ulja, masnoća i/ili komadiće hrane.

Sredstva za čišćenje namještaja?
Sredstva za čišćenje prašine te poliranje namještaja izgledaju fensi i daju krasan sjaj, ali potenciraju alergije i prehlade dodatno sušeći sluznicu i k tome prekomjernim doziranjem stvaraju ljepljivi sloj koji će još više privlačiti otiske prstiju i prljavštinu. Onda ćete ih još više špricati i u tren oka ste u začaranom krugu. Četke za prašinu su također na listi za odstrel jer raspršuju prašinu. Dvije riječi: krpa od mikrovlakana. Okay okay - tri. :)

Ako sami perete auto
Koji god mazohistički razlog se krio iza te aktivnosti, prestanite odmah i sad. Prvo, svi skoro uvijek koriste deterdžent za suđe koji, kao što uništava kožu ruku, tako uništava i zaštitni sloj boje na autu. Ludo je štetno za okoliš prije svega zbog količine vode, a potom i stoga što životinje mogu popiti preostale lokvice sapunaste vode i onda su ozbiljno nagrabusile. Profesionalne autopraonice imaju filtere na odvodima, koriste specijalnu kozmetiku za aute i jedno deset puta manje vode. Nažalost, kod nas još nisam vidio da se mogu kupiti ekološki proizvoda za pranje auta, a inače najbolje bi bilo prati auto pomoću uređaja na paru pod pritiskom.

Izbjeljivač na bazi klora
Nije sredstvo za čišćenje, on je isključivo dezinficijens.

Lak za kosu protiv mrlje od tinte?
Heidi Klum je luda za postojanom frizurom i odličnim lakom za kosu. Ja sam lud od ideje špricanja laka za kosu na mrlje od tinte. Nekada davno taj bi savjet još i prošao, bilo u kišnom Tokiju, suncem uzavrelom Marakešu ili vjetrovitoj Moskvi, ali danas je količina alkohola u sprejevima daleko manja ili ga uopće nema i time lak ne dobiva prolaznu ocjenu. Radije koristite nerazrijeđeni alkohol iz ljekarne i nježno tapkajte po mrlji.

Amonijak
Ovo sredstvo treba izbjegavati pod svaku cijenu! Iako ga se stavlja u kategoriju prirodnih sredstava za čišćenje, jaki je iritans, a i ne čisti baš dobro.

Dakle, izbjegavajte čišćenje pećnice – radije upotrijebite gustu pastu vode i sode bikarbone nakon svakog drugog pečenja u običnoj ili mikrovalnoj pećnici. A  i sjaj na staklenom posuđu i čašama bolje ćete postići alkoholnim octom.

Usisavanje uništava tepih?
Sjećate se 70-ih i 80-ih kada su žene lupale tepihe po dvorištima? Ne biste vjerovali koliko ljudi ni dan danas ne usisava bojeći se da će uništiti taj skupi ukras. Vjerujte mi, nekoliko usisavanja tjedno (u mom slučaju jednom jer mi se više ne da) manje će štetiti materijalu od slojeva prljavštine koji ga svakodnevno pokrivaju. Uvucite četku usisavača i mirno usisavajte. Ako morate oprati mrlju s tepiha, držite se pravila – manje je više. Previše deterdženta će ostaviti ljepljiv sloj i prije se uprljati.