BEZ IZGREDA I NASILJA

Mitinzi u Banjoj Luci uz nacionalističku ikonografiju i oštre uzajamne optužbe

14.05.2016 u 14:56

  • +4

Prosvjed u Banja Luci

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Oko 30.000 ljudi okupilo se u subotu u Banjoj Luci na odvojenim skupovima koje su organizirale političke stranke koje čine vlast i oporbu u Republici Srpskoj, no unatoč strahu od mogućih sukoba političkih neistomišljenika tijekom prosvjeda nije bilo izgreda i nasilja

Oba skupa krasila je slična ikonografija, pri čemu se uz zvuke pjesama poput 'Marša na Drinu' i 'Bože pravde', ali i skladbi Zostera i SARS-a pozivalo na interese Srba i RS, no uz različite poruke o tome tko je odgovoran za probleme koje imaju.

Najmanje desetak tisuća pristalica oporbe u parku 'Mladen Stojanović' glasno je iskazalo nezadovoljstvo vlašću predvođenom dugogodišnjim predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom

Čelnici oporbenih stranaka svojim su pristalicama poručili kako je vlast predvođena Dodikom odgovorna za totalitarno vladanje te financijsko i gospodarsko uništavanje RS.

'Dolje vlada Republike Srpske', uzvinuo je s bine čelnik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović poručivši Dodiku da je on svoje otpjevao i da je vrijeme za promjenu vlasti na prijevremenim izborima.

Oporba poručuje: Ovo je početak

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić skup oporbe nazvao je 'pobjedom naroda nad režimom i prava nad strahom'.

'Ovo je pobjeda nad diktaturom i ovo je početak. Sljedeći put bit će nas više jer straha više nema', kazao je Ivanić dodajući kako je Dodikova vlast napravila najveću grešku kada je pristalice oporbe nazvala izdajnicima.

Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je da se odmah traži uspostava prijelazne vlade na entitetskoj razini te da oporba inzistira da se u listopadu, zajedno s općinskim, u RS-u organiziraju i prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori.

Potpredsjednica Srpske demokratske stranke (SDS) Sonja Karadžić, kći haaškog optuženika Radovana Karadžića, prenijela je poruku kako oporba ima snage pomoći obespravljenima ako dobije većinsku potporu birača.

Zastupnik u entitetskom parlamentu Milanko Mihajlica ustvrdio je kako je Dodikova vlast opljačkala milijarde maraka pa se sada stoga svim sredstvima pokušava održati u fotelji kao 'vrhovni poglavar kriminalne organizacije'. 'Samo nenarodna vlast organizira mitinge potpore samima sebi. Pa to su radili samo Chausescu i Milošević', kazao je Mihajlica.

'Milorad Dodik mora shvatiti da ne može sve kupiti', izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je ustvrdio kako oporba pokazuje da može biti alternativa postojećoj vlasti u RS.

'Mile, lopove', i 'Gotov je' opetovano su izvikivali iz mase, u kojoj su se isticali transparenti s porukom kako je sadašnjem predsjedniku RS mjesto u zatvoru.

Dodik tvrdi da brani RS od izdaje

Dodik je za to vrijeme pristalicama na središnjem banjolučkom gradskom trgu zahvaljivao na potpori tvrdeći kako je onih koji ga podupiru 'sedam puta više' nego onih koji mu se protive.

'Branimo RS od unutarnje izdaje', vikao je Dodik tvrdeći kako su izdajničke SDS i ostale stranke koje su u RS oporbi ali su dio vladajuće koalicije na državnoj razini.

Većinu euforičnog nastupa obilježio je nacionalističkom retorikom govoreći o tome kako 'nije bilo slobode ni za koga gdje nije došao srpski vojnik'. Poručio je kako bez države Srbima nema ni slobode jer će u tom slučaju biti 'pokupljeni i pobijeni u Jasenovcu'.

'RS je naša država. Ne interesira me nitko ni bjelosvjetski hohštapleri koji kažu da ovo nije država. Za nas je ovo država', uzvikivao je Dodik iz sveg glasa zaključivši niz uvreda porukom lideru SDS-a Mladenu Bosiću 'j... te stranci'. Sve je začinio pjevajući na kraju folk hit "Ne može nam nitko ništa ..." svog omiljenog pjevača Mitra Mirića

Jedan od govornika na skupu potpore Dodiku bio je Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića. Sin optuženika za najteže ratne zločine dobio je počasno mjesto na bini odmah uz Dodika, a u svom govoru pozvao na srpsko jedinstvo poručivši kako je najvažnije da Srbi izbjegnu podjele na četnike i partizane.

Potporu Dodiku došli su iskazati i pripadnici radikalne desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPO) te suradnici Vojislava Šešelja poput Dragana Đurđevića, predsjednika ogranka Srpske radikalne stranke (SRS) u RS-u. 'Ima li išta časnije nego biti sljedbenik Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su stvarali RS', uzviknuo je Đurđević prenoseći Šešeljeve pozdrave Dodikovim pristalicama.

Skup Dodikov pristalica potrajao je sat i pol, dok su se oni koji podržavaju oporbu u parku pod budnom policijskom paskom zadržali znatno duže.