DOSSIER 'KOPA BEACH'

Misteriozni nestanak mosta i velika afera na pomolu

01.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Afera 'Kopa beach' sramežljivo je spominjana kao još jedan mogući krimen sisačkih SDP-ovaca još za vrijeme razotkrivanja afera donedavne sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel. O toj je aferi progovorila i tamošnja oporba, a pitanje se početkom godine potegnulo i u Saboru. Ovog mjeseca je zbog afere 'Kopa beach' pala i kaznena prijava protiv SDP-ove sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček. U isto vrijeme policija istražuje misteriozan nestanak cijelog željezničkog mosta. Iz svega toga čini se da je na pomolu raščišćavanje afere možda i veće od onih Marine Lovrić Merzel

Sve je počelo kada je HŽ odlučio raščistiti prugu na relaciji Sisak-Karlovac, a koja je odavno otpisana. Ta pruga pretrpjela je teška oštećenja u Domovinskom ratu te nikada nije vraćena u funkciju. Ostali su deseci kilometara zaraslih tračnica, zapuštene infrastrukture i stoljetnih željezničkih mostova. Ipak, aktualna je bila ideja da se na trasi nekadašnje pruge urede biciklističke staze kako bi se na neki način turistički revitalizirao taj kraj.

No problemi počinu pri izboru onih koji bi trebali ukloniti šine i drvene pragove, zapravo ukloniti svaki objekt koji bi dao naslutiti da je tu nekoć bila pruga. Na dionici od Capraga do Petrinje taj posao dobila je karlovačka udruge '4 rijeke', navodno bliska tamošnjim HDZ-ovcima. No trasu dugu 91 kilometar od Petrinje do Karlovca HŽ Infrastruktura bez natječaja je dodijelila sisačkoj udruzi 'Kopa beach' koja je osnovana tek tjedan dana ranije i koju čine istaknuti sisački SDP-ovci ili osobe bliske njima. Sisačka gradonačelnica dala je podršku udruzi za obavljanje tog posla dva tjedna prije nego što je udruga formalno osnovana.


Milijuni kuna za prodaju sekundarnih sirovina

Radove izvode u zamjenu za 50 posto sekundarnih sirovina s pruge i devet željezničkih mostova. Ipak, aneksom ugovora, HŽ im pristaje ustupiti svu sirovinu, tj. tone i tone čelika, drvenih pragova, kamena… Jedina obveza sisačke udruge bila je uređenje parkirališta u Capragu.

Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Mladen Novak procijenio je dobit od prodaje sekundarnih sirovina koje udruga Kopa beach treba ukloniti na barem deset milijuna kuna. On je još u ožujku u Saboru izjavio: 'Kopa Beach je registrirana dan prije sklapanja ugovora s HŽ infrastrukturom za demontažu kolosjeka između Siska, odnosno od Petrinje prema Karlovcu. Čista zarada, samo na prodaji materijala, po dužnom metru šine, pragova itd...'.

 

Tko je odnio most?!

U lipnju je, pak, na čuđenje stanovnika Petrinje i tamošnjih lokalnih glavešina, preko noći nestao željeznički most preko rijeke Petrinjčice. 'Tko je i u koje namjere i svrhe naredio skidanje tračnica i šlipera, odvoz kamenog šljunka? Za čiji račun? Tko je naredio rušenje željeznog mosta na toj sada bivšoj pruzi u Hrastovici preko rijeke Petrinjčice? To je bio željezni most od strateške važnosti, star više 110 godina jer je pruga puštena u promet 1903. na relaciji Sisak–Topusko. Most je imao tone i tone željeza, bio ispravan i prohodan sve do prije nekoliko dana, kada je otpiljen. Nedajbože da se nešto dogodi s mostom koji se nalazi na županijskoj cesti Hrastovica-Jabukovac. U tom slučaju cijela Banovina je odsječena jer drugog prijelaza preko rijeke Petrinjčice nema', pitala se na sjednici Gradskog vijeća grada Petrinje vijećnica Ljubica Soldić, a o čemu je izvijestio portal53.hr.

Pitali su HŽ Infrastrukturu tko je srušio i odvezao željeznički most preko Petrinjčice i gdje je nestao kamen s pruge. Odgovorili su im 'Poštovani, informacije koje ste zatražili neposredno se tiču postupka koji vode nadležna tijela u predistražnim i istražnim radnjama te vam shodno tome ne možemo omogućiti pristup traženim informacijama', čime su potvrdili da se slučajem bavi policija.


On ni danas nije dobio odgovor na zastupničko pitanje. 'Zakon ne bi smio omogućiti da se javite na neki posao ako nemate zaposlenih, ni mehanizaciju, ništa… Znači da ste samo posrednik pri tome i ubirete profit dok drugima dajte mrvice, a vi se ste na izvoru informacija ili ste dio neke interesne udruge pa ste u mogućnosti doći do posla. Ti ljudi koji su bili izvođači, garantiram da nikad ne bi mogli dobiti posao, možda zato što nemaju partijske knjižice određenih boja', izjavio je Novak prije nekoliko dana u emisiji HTV-a '7 dana'.

Potpredsjednik udruge Goran Kajgana u međuvremenu je postao direktor tvrtke Pelet-ing koja se bavi proizvodnom proizvoda od drva. A drvenih je pragova na pruzi otprilike 1500 po kilometru!

Novak je, pak, slučaj nazvao SDP-ovom Fimi medijom.

Oporbena prijava DORH-u i USKOK-u

Slično smatra i sisačka oporba koja je zbog sumnje da je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček počinila kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, 21. kolovoza podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku kaznenu prijavu protiv nje. Osim Državnom odvjetništvu, oporba je kopije kaznene prijave poslala i DORH-u, USKOK-u, Ravnateljstvu policije te Ministarstvu financija.

Šef sisačkog HDZ-a Željko Krapljan kazao je da je 'Kristina Ikić Baniček planirala, organizirala i realizirala devastacijski zločin te da je pod njenim patronatom uništen prometni željeznički koridor od Petrinje do Karlovca, što je dovelo do njenog potpunog uništenja, ali i do činjenice da je uništena svaka mogućnost obnove iste.'

'Kad kažem devastacijski zločin pod nazivom Kopa beach, podrazumijevam da je uz njezin politički blagoslov i politički dogovor uništena prometna komunikacija na pravcu od Siska do Karlovca. Razmontirao se i demontirao veliki broj mostova preko Petrinjčice, Gline i ostalih. Tim načinom gradonačelnica Ikić Baniček nanijela štetu je gradu Sisku, čimE je onemogućena bilo kakva realizacija provedbe unaprijed planiranog projekta biciklističko-pješačke staze', kazao je Krapljan.

Sisačka oporba, HDZ, HSLS, HSP AS i HSS, novinarima je pokazala i mailove kojima dokazuju da je gradonačelnica lobirala kod šefa HŽ Infrastrukture Darka Peričića da posao čišćenja pruge dobije udruga Kopa beach, koja tada još nije bila ni osnovana. Peričić je u srpnju smijenjen, a kao riječkog SDP-ovca dovodilo ga se u vezu sa Slavkom Linićem koji je, pak, kum Marine Lovrić Merzel.