TAJNA VRGORAČKOG KRŠA

Misteriozne kamene kugle na gradilištu Dalmatine

13.04.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Na gradilištu buduće dionice autoceste od Vrgorca do Ploča pronađene su zagonetne kamene kugle. Nedaleko od Vrgorca u rascijepljenoj stijeni radnici su pronašli neobične kamene oblike

Unutar stijene primijetili su nekoliko potpuno pravilnih kamenih kugla veličine balote za koje nitko točno ne zna kako su tu dospjele, tj. kako je kamen dospio u kamen.

'Ovako pravilne kugle si iznimne'

'Kugle su prirodni sedimentološki fenomen. Ovakva je pojava relativno česta, o ove kugle su posebne zbog iznimo pravilnog oblika što je vrlo rijetko', kazala je za tportal Zlata Jurišić Polšak, umirovljena muzejska savjetnica iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Kugle su fino isklesane u pravilne okrugle oblike i potpuno su drukčije strukture od ostalog kamenja koje se nalazi uokolo, pa i od kamene gromade unutar koje su pronađene.

Pravilno isklesani oblici u unutrašnjosti velike stijene zainteresirali su nalaznike, ali nitko nema objašnjenje kako su isklesane kamene kugle dospjele unutar samog kamena.

Nekoliko kugla koje su izvađene iz stijene već su razgrabili znatiželjnici i kolekcionari, a mišljenje mnogih od njih je da se radi o kamenju drugih civilizacija ili čak civilizacija van našeg planeta.

Zanimljivo je i to da kugle, kada udaraju jedna o drugu, proizvode iskrice.