RADOVI TRAJU MJESECIMA

Misterij usred Zagreba: Otvorila se rupa, netko se spojio na kanalizaciju. Tko? Nitko ne zna!

05.04.2018 u 17:44

Bionic
Reading

Prije više od četiri mjeseca na križanju Zagrebačke avenije i Nove ceste u Zagrebu zbog puknuća vrelovoda raskopana je velika rupa koja do danas nije sanirana, a nadležne institucije tvrde da je sve to zbog otkrića neovlašteno položene kanalizacijske cijevi, za koju se navodno ne zna tko ju je i kada ondje smjestio

Nije tajna to da se radovi na javnim površinama u Zagrebu često izvode puževim korakom, no kad na sredini nogostupa velika rupa stoji već više od četiri mjeseca, jasno je da se događa nešto neobično.

Uočivši kako na križanju Zagrebačke avenije i Nove ceste spomenuta rupa, doduše ograđena, netaknuta stoji iz dana u dan, redakcija tportala odlučila je istražiti gdje je zapelo.

Cijela priča počinje još 23. studenog prošle godine, kada je zbog puknuća vrelovodne cijevi ta rupa i raskopana. S namjerom da saznamo zašto se ona ne zatvara, tportal šalje prvi upit HEP Toplinarstvu, a iz odgovora saznajemo da je prilikom sanacije puknuća uočeno da je na vrelovod neovlašteno položena kanalizacijska cijev koju bi prije sanacije rupe trebalo ukloniti. No iz Toplinarstva ističu kako je cijev i dalje u funkciji te kako se pretpostavlja da je njezino neovlašteno polaganje na vrelovod djelomično utjecalo na nastanak puknuća.

Tu se, dakako, otvara cijeli niz novih pitanja, od kojih je najvažnije ono tko je i kada nelegalno položio kanalizacijski priključak na vrelovod?

'HEP-Toplinarstvo d.o.o. nema informaciju tko je i kada neovlašteno položio kanalizacijsku cijev na vrelovod, međutim u suradnji s poduzećem Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. intenzivno radimo na rješavanju navedenog problema kako bi se u što kraćem roku završila sanacija i vraćanje javne površine u prvobitno stanje', stoji u odgovoru Toplinarstva na dodatan upit tportala.

Rupa na križanju Zagrebačke avenije i Nove ceste Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Obratili smo se zatim i Vodoopskrbi i odvodnji, iz koje nam na upit odgovaraju nakon nekoliko dana.

'Predstavnici Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. izvršili su zajednički očevid s predstavnicima HEP-a dana 27.03.2018. godine, prilikom kojeg je utvrđeno kako se ne radi o javnom dijelu kanalizacijskog sustava nad kojim naše Društvo ima nadležnost. Predstavnici HEP-a upućeni su na upravitelja stambeno-poslovne građevine za rješenje nastale problematike', pojašnjavaju iz Vodoopskrbe i odvodnje, ponovno prebacivši odgovornost na HEP. Na naše dodatne upite do danas se nisu oglasili ni iz jedne tvrtke.

Zanimljiva je i činjenica da su zajedničku inspekciju predstavnici HEP-a i Vodoopskrbe na teren poslali tek dan nakon što je tportal poslao prvi upit i krenuo u istragu sporne situacije.

Kako doznajemo, dotičnim stambeno-poslovnim objektom, kojem sporna kanalizacijska cijev najvjerojatnije pripada, upravlja tvrtka Zapad – stan. Tamo su nam pak rekli kako je odgovorni referent trenutno na godišnjem odmoru te da pokušamo ponovno sljedeći tjedan.