ZAPOVJEDNIK OBRANE

'Mislimo da ćemo prije umrijeti nego što će netko odgovarati za Škabrnju'

18.11.2016 u 12:22

Bionic
Reading

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava – mještana i branitelja ubijenih 1991. godine za vrijeme velikosrpske agresije na to ravnokotarsko mjesto u kojem je samo 18. i 19. studenoga ubijeno 69 ljudi. Iz cijele Hrvatske u Škabrnju su stigli brojni građani koji žele odati počast stradalim mještanima ovog ravnokotarskog mjesta i poginulim braniteljima

Na obilježavanju 25. godišnjice stradanja Škabrnje su i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, izaslanik predsjednice Republike Ivan Vukić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Milijan Brkić.

Sudjelovali su u hodnji Kolone sjećanja do centralnog križa i spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu gdje su položili i vijenac te upalili svijeće, a nakon toga je služena i sveta misa za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misu je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, koji je rekao da 'Vukovar i Škabrnja utjelovljuju sva mjesta višegodišnjeg stradanja diljem Lijepe naše, ali 18. studenoga 1991. nisu izdržali, bio je to njihov Veliki petak'.

'Svake godine ljudi hodočaste zbog nevino prolivene krvi. Škabrnja je simbol stradanja u Domovinskom ratu, ali nakon 25 godina nitko nije odgovarao. Mislimo da ćemo prije umrijeti nego što će netko odgovarati za Škabrnju. To je propust svih hrvatskih vlada, nitko ništa nije poduzeo svih ovih godina', upozorio je zapovjednik zapovjednik obrane Marko Miljanić

U pokolju koji su 18. studenoga 1991. u Škabrnji počinile paravojne četničke postrojbe potpomognute pripadnicima JNA s ratnim zločincem Ratkom Mladićem na čelu ubijeno je 58 civila i 26 branitelja, a mjesto je bilo potpuno uništeno.