problem s minusom

Mišić: Za sudjelovanje u obnovi Grad Zagreb treba srezati troškove

14.09.2020 u 14:15

Bionic
Reading

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Matej Mišić (SDP) suglasio se u ponedjeljak da Grad Zagreb mora financijski sudjelovati u obnovi nakon potresa, ali i istaknuo kako je za to potrebno srezati troškove gradske administracije.

"Jasno je da Grad Zagreb mora sudjelovati s određenim dijelom, a ono što je potrebno napraviti je srezati troškove gradske administracije, Gradske uprave izjavio je Mišić novinarima na Zagrebačkom velesajmu, gdje je Gradska skupština nastavila svoju sjednicu.

Upozorio je da je lani Grad potrošio 400 milijuna kuna više nego je bilo planirano pa su gradske financije, umjesto da 2019. završe u suficitu s obzirom da nije bilo elementarnih nepogoda, niti epidemije, potresa i poplave kao ove godine, "funkcionirale loše i stvarani su dodatni minusi".

Stoga potrebnom smatra promjenu kompletnog načina upravljanja gradskim financijama, "jer nas čekaju nikad veći izazovi".

Nema obrazloženja kako Grad misli financirati obnovu  

Vezano za planirani udio Grada u obnovi od 15 milijardi kuna, Mišić gradskim vlastima zamjera da skupštinskim zastupnicima nisu podastrijeli nijedan argument na koji to način Grad misli financirati, te upozorava na više od 1,3 milijardi kuna dospjelih, a nenaplaćenih obveza.

"Petnaest milijardi kuna je gotovo dva godišnja proračuna Grada koliko će se kroz sljedeće desetogodišnje razdoblje, koliko je procjena da će trajati obnova, morati utrošiti i jasno je da se neće više moći ovako nekontrolirano trošiti sredstva građana", kazao je. 

Na pitanje misli li da će se do lokalnih izbora išta promijeniti vezano za koaliciju HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića, Mišić navodi kako je to teško za očekivati. 

HDZ je odlučio biti vjeran Bandićev partner u ključnim stvarima

"Mislim da je teško za očekivati da se išta promijeni. Očito je da je HDZ odlučio biti vjeran partner u ključnim stvarima, a u onim manje bitnima pokazivati krila i zapravo glumiti opoziciju", ocijenio je Mišić.

To što HDZ, kako je rekao, nastavlja na odborima glasati protiv, odnosno suzdržano za daljnje gradsko zaduženje od 350 milijuna kuna, a nakon par dana na sjednici Skupštine promijene mišljenje, "teško da išta možemo očekivati da će ići prema bolje kad su u pitanju financije i općenito smjer Grada".