optimistične pretpostavke

Mišić: Ako se nastavi ovim tempom obnova Zagreba trajati će 195 godina

22.03.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine, SDP-ov Matej Mišić prozvao je u ponedjeljak gradske i državne vlasti za nekoordiniranost i nesnalaženje nakon potresa u Zagrebu, neprihvatljivim ocijenivši da godinu dana nakon potresa obnova nije počela.

"Ono u čemu su Grad Zagreb i Republika Hrvatska bili dobri u koordinaciji to je koordinacija nesnalaženja nakon potresa", rekao je Mišić novinarima u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma gdje je nastavljena 40. sjednica Gradske skupštine, koja bi trebala biti zadnja u ovom sazivu.

Napomenuo je da se dana navršava točno godinu dana od potresa te podsjetio da je Zakon o obnovi, temeljem kojeg bi se trebala provesti obnova Zagreba, donesen gotovo šest mjeseci od potresa.

Pozvao se i na tvrdnje ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića da nije izdano nijedno rješenje o obnovi.

"To nam je sada i potvrda da godinu dana nakon potresa obnova Grada Zagreba još uvijek nije započela. To je ono što je apsolutno neprihvatljivo", poručio je Mišić i dodao kako su zabrinjavajući i podatci financijskog karaktera.

Podsjetio je i da je lani u prosincu Skupština izglasala gradski proračun za ovu godinu u kojem je za obnovu grada od potresa namijenjeno samo 82 milijuna kuna, iako grad, istaknuo je, temeljem Zakona o obnovi mora izdvojiti 20 posto ukupnog troška obnove, odnosno otprilike 16 milijardi kuna.

"Ovim tempom će, ukoliko će se svake godine 82 milijuna kuna izdvajati za obnovu, obnova Grada Zagreba nakon potresa trajati 195 godina. To je ono što je strašno i što je neprihvatljivo i što je još jedan dokaz zbog čega je potrebna promjena u Zagrebu", upozorio je Mišić.

Podsjetio je i kako taj gradski proračun ne bi bio izglasan da nije bilo ruku HDZ-a. "HDZ je dao podršku tome da se 82 milijuna kuna daje za obnovu", naglasio je.

Problem vidi i na državnoj razini s obzirom da je Fond za obnovu osnovan u listopadu, kada je kao privremeni ravnatelj imenovan Damir Vanđelić, a četiri mjeseca je trebalo da se provede natječaj i ista osoba imenuje za stalnog ravnatelja.

HDZ opet svoje interese stavio ispred interesa građana

"Međutim, što se događalo u međuvremenu - HDZ je opet svoje partikularne interese stavio ispred interesa građana i pregovarao s Vanđelićem, četiri mjeseca su pregovarali hoće li Vanđelić biti njihov kandidat za gradonačelnika i tek nakon nakon što je odustao od kandidature imenovali su ga za stalnog ravnatelja", rekao je Mišić.

HDZ je prozvao i da je proljetos "pobjegao na izbore" raspuštanjem Sabora bez donošenja Zakona o obnovi. "Šest mjeseci smo čekali Zakon o obnovi, a onda ni Fond za obnovu nije mogao početi sa stvarnim radom zato što su pregovarali s Vanđelićem", kazao je.

"Dakle, nevjerojatno je koliko HDZ može partikularnih interesa stavljati ispred interesa građana i zbog toga je posljedica da godinu dana od potresa nemamo jedno jedino rješenje o obnovi", istaknuo je Mišić.