ODUŠEVLJEN DRŽAVNIM VRHOM

Mirtropolit Jovan Milanoviću u Božićni kruh sakrio zlatnik

06.01.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Predsjednik države Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović bit će večeras, na pravoslavni Badnjak, na liturgiji u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Bit će to prvi puta da će se na jednoj pravoslavnoj liturgiji pojaviti predsjednik i premijer Hrvatske zajedno.

Za tu je prigodu vodstvo Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, koje ne krije oduševljenje tim potezom, Zoranu Milnoviću priredilo iznenađenje. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović u tradicionalni božićni kruh 'česnicu' stavio zlatnik iz doba Francuske revolucije s pijetlom, koji danas može simbolizirati Kukuriku koaliciju.

'Volio bih da premijer Milanović prelomi pogaču i da u njegovom dijelu ostane taj zlatnik. Našao sam ga u svojoj riznici i potječe iz doba netom nakon Francuske revoulucije. S jedne strane je lik vojnika i geslo revolucije 'Liberte, egalite, fraternite' (Sloboda, jednakost, bratstvo), a s druge strane pijetao', rekao je za Večernji list, objašnjavajući kako on od onoga tko pronađe zlatnik u svome komadu otkinuta kruha mora otkupiti taj zlatnik.

'Ovo je jedinstven slučaj da predsjednik i premijer dolaze na takav način jednoj nacionalnoj manjini i jednoj Crkvi. Hrvatska time u europskim integracijama pokazuje nešto što je najpozitivnije i daje nam nadu da će se prevladati ova situacija i kriza u kojoj se nalazimo te da ćemo živjeti u društvu međusobnog razumijevanja i suradnje', rekao je mitropolit Jovan u petak ujutro.