'DA JE STARI ŽIV …'

Miroslav Tuđman odgovara Manoliću: To je idiotizam!

02.11.2016 u 21:49

Bionic
Reading

'To je idiotizam. Nemam to što komentirati. Imate poslovicu: Što jedna budala pokvari, sto pametnih ne može popraviti', komentirao je Miroslav Tuđman za tportal bombastično otkriće tjednika Nacional o tome da je navodno Franjo Tuđman do sredine 1942. radio za Ministarstvo domobranstva NDH. Riječ je o podatku koji je Josip Manolić, kako je sam kazao, čuvao 70 godina

Tuđman kaže kako su podaci u tekstu nelogični te da sami sebe demantiraju. 'Tamo se kaže da moj otac tamo radio na intervenciju svog oca koji je bio ugledni HSS-ovac pa piše da je u to isto vrijeme bio u zatvoru. S druge strane piše da je bio šokiran što je njegov sin Franjo Tuđman u partizanima, a ne kažu da je Stjepan Tuđman bio član AVNOJ-a i ZAVNOH-a', objašnjava Miroslav Tuđman za tportal.

Kaže da je riječ o 'elementarnim nonsensima' te mu nije jasno što to Manoliću treba. Pitamo ga zbog čega misli da je Manolić o tome šutio svih ovih godina. 'Šutio je jer da je stari bio živ, to ne bi izdržalo ni jednu minutu. To je u moralnom i intelektualnom smislu ispod svake razine', misli Tuđman.


Tekst naziva muljanjem jer u njemu stoji da tek treba istražiti dokumente, a u isto se vrijeme na njih pozivaju i objavljuju izvodi. S obzirom na to da je riječ o podacima koji će biti u potpunosti objelodanjeni u Manolićevoj knjizi 'Špijuni i domovina', pitamo ga misli li Manolića tužiti ili na neki način demantirati teze iznesene u tekstu. Ne odgovara konkretno već kaže: 'Pitanje je naprosto da čovjek mora trošiti vrijeme na idiotarije.'

Što se tiče motiva objave bombastičnog naslova 'Franjo Tuđman je 1942. radio za ustašku vladu', Tuđman je rječitiji. Smatra da je riječ o još jednoj tezi koja bi išla u prilog slici koju određeni krugovi stvaraju o Hrvatskoj kao zemlji utemeljenoj na fašizmu.

'Imate Hudu Jamu i zločine koje se više ne daju umanjivati ni interpretirati i sad su to odgovori na to. Spominje i nedavni intervju Ive Goldsteina za srpske medije u kojem govori o fašizaciji Hrvatske te neke teze o Andriji Hebrangu starijem kojeg se, smatra Tuđman, pokušava eliminirati tvrdnjom da su ga ustaše vrbovali.

Podsjetimo, Nacional je posljednji broj posvetio tezi Josipa Manolića da je Tuđman do svibnja 1942. radio za dnevnicu u Ministarstvu domobranstva NDH. 'Kad sam se susreo s Tuđmanom, nisam bio siguran je li ustaša ili skojevac', kazao je Manolić u intervjuu.

U tekstu se dodaje da je Tuđmanu taj posao smješten preko obiteljskih veza kako bi izbjegao regrutiranje u domobranske snage. Manolić pak ističe kako o Tuđmanovu boravku u navedenoj instituciji ne vidi ništa sporno, no pita se zašto je taj podatak Tuđman prešutio.