SMRZAVANJE U ŠUMI

'Miro bi bio živ da su ga krenuli spašavati ranije'

16.02.2010 u 19:29

Bionic
Reading

'Miro bi vjerojatno danas bio živ da se ozbiljnije prišlo njegovom spašavanju', tvrdi Robert Hucika, brat 26-godišnjaka koji se smrznuo nakon što se u noći s nedjelje na ponedjeljak vraćao iz maškara u mjestu Vrbovo, općina Hrašćina u Krapinsko-zagorskoj županiji

Zajedno s društvom u kojem su bili i njegova sestrična i bratić, pokojni Miro došao je kod rodbine u zaseok Beseki u nedjelje predvečer. Oko 19 sati sam je napustio kuću rođaka bez jakne, zbog čega se očekivalo da će se uskoro vratiti. No budući da se nije vratio ni nakon pola sata, ostali su ga nazvali na mobitel.

'Rekao im je da je krenuo pješke prečicom doma u Gornjake, selo smješteno uz rub općine Hrašćina koja graniči s Varaždinskom županijom. Međutim, nije došao doma ni nakon 20 sati, pa sam ga nazvao. Javio mi se i rekao da se izgubio, što mi je bio znak za uzbunu', prisjeća se potreseni brat Robert.

Pokojni Miro Hucika

Iako je Robert odmah krenuo s prijateljima u potragu za bratom, nisu ga uspjeli pronaći, jer je, kako se kasnije utvrdilo, krenuo suprotnim smjerom od onog kojim je trebao ići da bi došao do svog doma koji je zračnom linijom udaljen oko kilometar od kuće rodbine, ali je između brdo. Vidjevši da ga s prijateljima neće uspjeti naći, Robert u 21 sati i 25 minuta zove službu 112, koja ih spaja s policijom.

'Oko 23 sata, došlo je ukupno šest policajaca u potragu. To nas je začudilo, kao i način na koji su pretraživali teren, jer su, među ostalim, obilazili i kafiće. Dva sata nakon toga, dakle oko jedan u noći, potrazi su se ipak pridružili i članovi Gorske službe spašavanja, ali s psima koji nisu bili dresirani za ovakve slučajeve.

Naša bezuspješna potraga prekinuta je oko četiri sata ujutro, i to zbog završetka smjene', kaže Robert ne vjerujući ni sada što se dogodilo.

Do ponoći tridesetak je puta nazvao 112, policiju i prijatelje, tražeći da se zbog hladnoće u potragu za bratom angažiraju veće i opremljenije snage, kao i da se pozicija brata pokuša utvrditi pomoću signala dvaju njegovih mobitela.

'Rečeno mi je da za takvo lociranje treba posebno odobrenje, dok su u vezi helikoptera tvrdili da ne bi imalo previše smisla zbog noći', govori s čuđenjem Robert, dodajući da se signal prvog bratovog mobitele izgubio oko pola sata iza ponoći, a drugog ujutro oko 7.30 sati.

Premda bi se u takvim situacijama nastavak potrage očekivao u ranim jutarnjim satima, ako ne odmah nakon završetka jedne policijske smjene, to se dogodilo u ponedjeljak tek iza devet sati, a veće i opremljenije snage Gorske službe za spašavanje došle su u ponedjeljak iza 10 sati.

'Budući da ni nakon nekoliko sati nije bilo nikakvog rezultata, tek tada je vjerojatno pozvan helikopter koji je došao oko 15 sati. Nekako istovremeno posada iz helikoptera i prijatelj na terenu ugledali su beživotno tijelo mog brata, koji je ležao u snijegu svega kilometar od kuće koju je večer prije napustio', veli Robert koji se nada da će iz tragičnog kraja brata drugi izvući pouku, a posebice oni koji su sudjelovali u njegovom bezuspješnom spašavanju.