LENO ANTE SANADERA

Mirni izbori u splitskom HDZ-u: U vodstvo ušla i Željka Karin, u Omišu poraz kontroverznog Škaričića

23.11.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Unutarstranački izbori barem u splitskom HDZ-u protekli su savršeno mirno, bez većih sukoba i iskakanja, mahom po principu 'jedan član - jedan glas - jedan kandidat', a ponegdje i uz šalabahtere. Županijsku organizaciju i u trećem mandatu vodit će Ante Sanader, a na čelo gradskog HDZ-a zasjeo je - kako se tumači u kuloarima - njegov kadar Vice Mihanović

Od ukupno pet i pol tisuća članova splitskog HDZ-a na izbore je izašlo manje od jedne trećine. Mihanović je prikupio 1366 glasova, dok su trojica njegovih potpredsjednika - županijski pročelnik Stipe Čogelja, ravnatelj Županijske lučke uprave Domagoj Maroević i ravnatelj ispostave Porezne uprave Ivica Kusić - dobili od 862 do 897 glasova. Postojao je i četvrti kandidat za potpredsjednika Andrija Čaljkušić, koji se natjecao mimo volje vodstva stranke, a njemu je otišlo 536 glasova.

Splitski HDZ birao je i gradsku organizaciju, gdje se za 31 mjesto natjecalo 33 osoba. Ovdje se nisu održavali neposredni izbori, nego se glasanje odvijalo po delegatskom principu, pa je očekivano da je prošao upravo 31 kandidat sa 'službenog šalabahtera' i ispali su slobodni strijelci Jure Budalić i Enco Kovačević.

  • +4
Željka Karin Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

U vodstvo HDZ-a ušla je i Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dosta eksponirana u procesu suzbijanja pandemije koronavirusa. Ona je za tportal potvrdila da je odavno članica ove stranke, no dosad nije bila aktivna.

'Nadam se nekim modernijim vjetrovima, ljudi koji su se dokazali na svom stručnom polju imaju što dati i stranci i gradu', kazala nam je Karin.

Na županijskoj razini u splitsko-dalmatinskom HDZ-u zabilježeno je i nekoliko promjena: tako je gradonačelnik Trilja Ivan Šipić izgubio stranačke izbore od Ivana Bugarina, što se pripisuje činjenici da se na proljeće ove godine Šipić nalazio u timu Plenkovićevog protukandidata Mira Kovača. Sa stranačkom foteljom se oprostio i kontroverzni bivši gradonačelnik Omiša i današnji ravnatelj umirovljeničkog doma u splitskoj Vukovarskoj ulici Ivan Škaričić, kojega je u utrci za predsjednika omiškog HDZ-a pobijedio liječnik Josip Banović. Sugovornici iz HDZ-a neslužbeno objašnjavaju da su Škaričića 'izdala sela u omiškom zaleđu', koja nisu glasovala za njega.

Ni on, kao ni gradonačelnik Trilja Šipić, nisu bili dostupni za komentar.