ODAKLE IM SAV TAJ NOVAC?

Mirjana Sanader: Moj suprug je bio jako marljiv

02.12.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu, u postupku za aferu Fimi media, svjedoči supruga prvooptuženog Ive Sanadera - Mirjana Sanader. Sud ju je već kaznio s 5.000 kuna jer se nije odazvala prvom pozivu na svjedočenje

Mirjana Sanader trebala je svjedočiti 18. listopada, no preko odvjetničkog tima prvooptuženog Ive Sanadera poručila je da ne može doći zbog službenih obaveza. Sutkinja Ivana Čalić nije priznala njezin izgovor te joj je izrekla kaznu zbog neodazivanja na sud u iznosu od 5.000 kuna. Odvjetnici su se žalili na tu odluku.

OTAC MIRJANE SANADER NIJE BIO TOLIKO BOLESTAN DA NE MOŽE DOĆI NA SUD?

Mirjana Sanader danas je stigla na Županijski sud u Zagrebu, no nije pristupio njezin otac (Sanaderov tast) Ivo Šarić koji je posljednji put izostao zbog bolesti.

Zato je na sud došao medicinski vještak Dušan Zečević. Za Sanaderovog tasta rekao je da je kronični srčani bolesnik, da ima ugrađen pacemaker i da je 23. listopada bio na posljednjem pregledu. Nalaz od 23. listopada pokazuje, kaže vještak, da se Šarić žalio na bolove u vratu, no nije bilo znakova 'srčane dekompenzacije'.

Vještak Zečević je rekao da je, sudeći po medicinskoj dokumentaciji, Ivo Šarić ipak mogao doći svjedočiti: 'Kronično oboljenje srca 23. listopada i 13. studenog bilo je stabilno i ovakav nalaz ne upućuje na to da Ivo Šarić ne bi mogao pristupiti sudu. Tada su nalazi bili u granicama normale...'

Optuženik Ivo Sanader pita vještaka je li moguće da je Šariću ipak pozlilo 25. studenog, kada je bilo zakazano svjedočenje. Vještak se ogradio time da može tumačiti samo na osnovi dokumentacije. 'Što je bilo kasnije - to ne mogu uzeti u razmatranje jer vještačim samo na osnovi dokumentacije koju imam', rekao je Zečević.

No u slučaju zdravstvenog stanja gospođe Ive Sanader, majke optuženika, vještak je rekao da ona nije sposobna za raspravu zbog velikog rizika za život i zdravlje. Utvrdio je da su srčani problemi doveli do začepljenja krvnih žila koje dovode krv u mozak te da zbog toga postoji opasnost po život.

MIRJANA SANADER: MOJ JE SUPRUG BIO VRLO MARLJIV...

Mirjana Sanader pozvana je na klupu za svjedoke, odrekla se blagodati da ne svjedoči protiv supruga te je, na pitanje odvjetnice Jadranke Sloković, rekla da nije bila prisutna u njihovoj kući u Kozarčevoj ulici kada je optuženik Mladen Barišićnavodno davao novac Sanaderu. 'Ispred naše kuće danonoćno je bila policija koja je pregledavala svakoga tko je ulazio u kuću i policija vam može dati precizne podatke', rekla je Mirjana Sanader.

Sanaderova supruga pristala je govoriti i o imovinskom stanju. Sutkinja Ivana Čalić tražila je od nje da pojasni odakle im 47,7 tisuća eura na žiroračunu u Reiffeisen banci u Insbrucku. 'Morat ću malo dulje govoriti da bih to objasnila. Mi smo u braku 30 godina, doktorirali smo u Austriji ranih osamdesetih i ondje smo se bavili svojim zanimanjima. Čitavo vrijeme našeg zajedničkog života stjecali smo imovinu. Doktorska titula nije jeftina, međutim naša je želja bila da postignemo najviši stupanj obrazovanja i da to iskoristimo kasnije u životu', rekla je Mirjana Sanader.

Kaže da su u početku imali pomoć roditelja te su se nakon doktorata vratili u Hrvatsku i zaposlili se. 'Moj suprug je radio u školi, pa i kao novinar. Radio je do prije tri godine. Devet godina nismo imali djece i naša je preokupacija bila rad. Doktorati su nostrificirani u Hrvatskoj 1983. i moj suprug i ja smo radili u Hrvatskoj. Moj suprug je bio jako marljiv - radio je u izdavačkoj kući Mayer Press i o toj suradnji znaju svi jer je uglavnom trgovao između izdavačkih kuća u regiji i jako dobro zarađivao.'

'DOŠLI SMO U HRVATSKU KADA SU SVI ODLAZILI, PROTIV MOJE VOLJE'

Uznemirena zbog nalaza vještaka koji je posumnjao u izvore njihove imovine, Mirjana Sanader rekla je da mora objasniti da je i ona radila sve moguće poslove jer joj je to, kaže, bila uživancija: 'U Austriju smo se vratili 1986. godine, a moj suprug je postao suvlasnik i direktor novog izdavačkog društva. Tada smo kupili prvi tzv. luksuzni automobil. Nakon toga je Sanader osnovao građevinsku tvrtku koja je uspješno poslovala. U međuvremenu smo dobili djecu i ja sam se tome posvetila, ali sam kasnije nastavila raditi.'

Ona je, kaže, bila savjetnica pri kupoprodaji umjetnina. 'Moj suprug je 1990. godine osnovao HDZ u Tirolu i vraćali smo se u Hrvatsku. To je bilo protiv moje volje jer smo imali malu djecu. Vratili smo se kada su svi odlazili iz Hrvatske. U ono vrijeme nije bilo lako, ali imali smo kapital zbog kojeg smo bili sigurni. Tim primanjima smo se služili dok nam ih tužilaštvo nije oduzelo.'

'Naravno da smo imali bankovne račune i naravno da je na njima bilo novca jer smo radili. Tko radi, zarađuje od toga, to nije neuobičajeno', kaže Mirjana Sanader.

'Sve što nam je oduzeto, sve smo zakonski stekli. O nama se od 1990. godine sve živo zna. Možda se to ne želi prihvatiti, jer uspjeh je teško podnošljiv. Pitajte me - na sve ću vam odgovarati'
, kaže Mirjana Sanader.

MIRJANA SANADER: ŠTEDNJA JE NORMALNA

Svjedokinja se čudi tome što mora objašnjavati isvoju štednju od 221 tisuće kuna: 'Štednja je normalna; to nam je uneseno u europski način življenja. Mi smo se trudili za to i ja sam ponosna na naša primanja i zalihe koje smo imali. Naravno da se čovjek brine za budućnost, boji se bolesti i uštedjeli smo. Ja sam štedjela za djecu i to je vidljivo iz bankovnih izvadaka. Pitajte me i o našoj zbirci, to mi je jako važno...'

Sutkinja joj kaže da može govoriti što god želi o toj zbirci. 'Kad smo se suprug i ja upoznali, on je već imao sklonost skupljanju umjetnina. Počeci naše zbirke leže u onome što je već imao kod sebe, dio smo kasnije dobili s vjenčanjem, a to je s vremenom postala njegova strast koja se prvi put manifestirala kada su nam trebala dva kombija za preseljenje iz Austrije u Hrvatsku. U početku je i mene to zanimalo kao povjesničarku umjetnosti, no moga supruga je to jako zanimalo, a kolekcionarstvo je u Hrvatskoj jako živahno. Zahvaljujući poznanstvima, barem polovica zbirke je poklonjena - prije svega su to pokloni autora. Neke je kupovao i sam, naravno. No zbirka ipak ne košta toliko koliko je procijenio vještak. Mnoge su slike kupljenje 20 godina ranije, a vrijednost umjetnine raste i pada...', objašnjavala je Mirjana Sanader.

Rekla je da je možda previdjela životno najvažniju stvar, a ta je da su devedesetih ulagali u nekretnine u Hrvatskoj, čim su došli. 'Odmah smo se osigurali stanovima. Od 1994. godine s nama su živjeli moji majka i otac. Oni su mi pomagali u karijeri i živjeli smo u zajedničkom domaćinstvu više od 10 godina. Naše dvije obitelji su živjele u vrlo harmoničnom okruženju... Moram, inače, reći da mome ocu zaista nije dobro. Nije kakav je bio - odlično je zarađivao kao strojar, ali više nije kao prije. Moram reći da se moja majka teško razboljela. Osam godina bila je smrtno bolesna i to je teško djelovalo na moga oca. Ona je godinama živjela na drogama... Protiv bolova. To je jako djelovalo na obitelj te su se oni odselili u Split. Posebno je to utjecalo na moga oca', kaže supruga Ive Sanadera.

Mirjana Sanader rekla je da na pitanja USKOK-a ne želi odgovarati:
'Nema razloga da ne odgovaram na njihova pitanja, ali tijekom četiri pretresa primijetila sam da nisu korektni. Natjerali su me da potpišem nalog da je Ivo Sanader jedni vlasnik stana... Isto tako, moja je kći Bruna otišla u Keniju volontirati kao liječnica i imala je 7.000 kuna na bankovnoj kartici - za svaki slučaj, ako se nešto dogodi u Keniji. Taj su joj račun zatvorili i apsolutno je ugrozili. I drugi račun su blokirali, onaj na koji sam joj uplaćivala 1.000 kuna. Bez ikakvog razloga su to učinili i to uopće ne mogu shvatiti.'

Sutkinja Ivana Čalić rekla je da još od USKOK-a nije dobila obrazloženje zbog čega su Bruni Sanader blokirali račune.

'OD 30 GODINA, MOJ SUPRUG JE BIO KOD KUĆE MOŽDA 10 GODINA'

Mirjana Sanader kaže da se bavila prevođenjem na njemački jezik. 'Imala sam svoju agenciju u kojoj sam zaradila neki novac, a najveći posao vrijedio je 500 tisuća šilinga. Poslije povratka u Hrvatsku radila sam u Sveučilišnoj knjižnici pa na Fakultetu, na kojem sam započela karijeru kao viši asistent. Napredovala sam kako je to uobičajeno na Sveučilištu, stalnim objavljivanjem stručnih radova. Po zanimanju sam inače arheologinja.'

Kaže da je radom u agenciji u Austriji zarađivala više stotina tisuća maraka, a ističe i to da vodi studente na terensku nastavu već 15 godina te da je objavila 13 knjiga u zemlji i inozemstvu. Tvrdi da je napisala više od 200 znanstvenih radova i stručnih recenzija. Trajna redovna profesorica postala je 2006. godine i kaže da je to najviša moguća pozicija na fakultetu.

'Trebalo se posvetiti odgoju naše djece, one su prekrasno odgojene... Moj suprug je radio poslove koji su zahtijevali prisutnost žena i ja sama ne znam kako sam sve to stigla. Ponavljam, imala sam roditelje u koje sam imala povjerenje i bili smo materijalno osigurani jer smo došli s imovinom', rekla je Mirjana Sanader.

Kaže da ne želi biti sebična pa da ispadne da suprug nije sudjelovao u odgoju djece, no ističe da je ipak velik dio vremena bio na putu i u stranci. 'Od 30 godina, kod kuće je bio možda 10 godina', rekla je Sanaderova supruga.

Iznosi na računima njihove djece bila je štednja koja je skupljana od njihova rođenja - tvrdi Mirjana Sanader.

USKOK TRAŽI DA SE KAO SVJEDOK POZOVE VLADIMIR FABER - BIVŠI RAVNATELJ POLICIJE

Tužiteljice iz USKOK-a predložile su da se u svojstvu svjedoka ispita Vladimir Faber, kao pobijajući dokazni prijedlog u odnosu na svjedoka Davora Blaževića (Sanaderov šef osiguranja). Faber je kontaktirao s USKOK-om i rekao da ima saznanja o načinu ulaska Mladena Barišića u Sanaderovu kuću. Faber je u to vrijeme bio glavni ravnatelj policije.

Odvjetnik Čedo Prodanović stavlja primjedbu jer je Faber smijenjen u vrijeme dok je Sanader bio premijer.

Sutkinja Ivana Čalić odobrila je svjedočenje Vladimira Fabera, a svjedoka Ivu Šarića na sud će dovesti policija.