SKANDAL U NJEMAČKOJ

Ministru obrane službeno oduzet doktorat

24.02.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Afera u kojoj se našao njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg, optužen da je plagirao velike svoju doktorsku disertaciju, polako se bliži kraju. Nakon što je ministar priznao 'velike pogreške', Sveučilište u Bayreuthu mu je i službeno oduzelo titulu doktora pravnih znanosti

Prva reakcija je bila da su optužbe o plagijatu 'apsurdne'. Druga reakcija je bila bijeg od javnosti u Afganistan, u posjet njemačkim vojnicima. Treća reakcija, nakon intervencije kancelarke Angele Merkel, bila je priznavanje 'velikih pogreški' u nastanku njegovog doktorskog rada na temu sličnosti i razlika američkog ustava i pravnog sustava Europske unije.

Ovim priznanjem se iznimno popularni njemački ministar obrane, Karl-Theodor zu Guttenberg - inače potomak tisućljetne bavarske plemićke obitelji i suprug praunuke legendarnog kancelara Otta von Bismarcka – nadao zaustaviti aferu koja mu je svaki dan uništavala dio reputacije, ali i političke moći.

Njemački mediji su u proteklih tjedan dana, otkako je Süddeutsche Zeitung objavio prve optužbe o plagiranju, pažljivo pročešljali ministrovu disertaciju, ocijenjenu 2006. s najvišom ocjenom 'cuma sum laude' na Sveučilištu u Bayreuthu te otkrili da je puna citata drugih ljudi koji nisu u navodnicima, nego su predstavljeni kao Guttenbergove originalne misli.

Javnost se čak toliko angažirala da su pokrenute i internetske stranice na kojima su se analizirale rečenice iz doktorata, za koje se ispostavilo da su prepisane iz raznih novina, od stranačkih kolega, stručnih službi njemačkog parlamenta i, naravno, povjesničara i pravnih stručnjaka.

Od prvotnih osam spornih odlomaka, na kraju se ispostavilo da je Guttenberg prepisao dobar dio svoje disertacije, kao i da je to očito činio pomoću interneta jer su svi pokradeni tekstovi i danas dostupni online.

Nakon što je priznao 'velike pogreške', Guttenberg je zamolio Sveučilište u Bayreuthu, koje je već pokrenulo istragu oko doktorata, da mu ukine titulu doktora pravnih znanosti. Prpfesorima iz Bayreutha nije trebalo dugo, tek 24 sata da ministru oduzmu titulu koju je očito jako želio.

U šturom službenom objašnjenju Sveučilište je navelo da Guttenberg. 'objektivno gledajući, nije držao potreban akademski standard'. Zbog toga su ministrovi demokršćani aferu proglasili gotovom, dok njemački mediji komentiraju da je Guttenberg 'žrtvovao titulu za ostanak na ministarskoj poziciji'. Opozicija je, naravno, puna kritika za ministrovo ponašanje, ali znaju da se Angela Merkel ne namjerava tako lako odreći svojeg najpopularnijeg ministra te da ostavke ipak neće biti.

Među brojnim spekulacijama o ministrovoj prepisivačini doktorata, najviše smisla ima u onoj da je Karl-Theodor zu Guttenberg nekome platio da mu napiše doktorat. Naime, u prvoj reakciji na optužbe, ministar je bio tvrd i odlučan u tome da je rad autentičan te da ga je sam napisao. Moguće je da je tada i mislio da je autentičan jer uopće i nije znao koliko ukradenog teksta sadrži njegova disertacija.

Zeleni su bezobrazno najavili da će se sada Guttenberga stalno zvati 'doktor pravnih znanosti Guttenberg', no utjeha za osramoćenog ministra obrane svakako jest njegova plemićka titula, koju je dobio rođenjem i koju mu nitko ne može oduzeti.