SVI PERU RUKE

Ministrima knjige s iskazima žena silovanih u Domovinskom ratu

10.09.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Dosad su sto puta ponovile, mogu i sto i prvi: žrtve ratnih silovanja na čelu s predsjednicom udruge Žene u Domovinskom ratu Marijom Slišković danas su ministru branitelja Predragu Matiću uputile pismo za premijera Milanovića u kojem traže procesuiranja zločinaca na temelju višestrukih iskaza silovanih žena, rješavanje statusa civilnih žrtava rata te su pozvale na senzibilitet prema žrtvama silovanja, od kojih su mnoge iz Vukovara, prema uvođenju dvojezičnosti u taj grad

Slišković nam kaže kako pristup temi žena silovanih u Domovinskom ratu zaslužuje tretman nekoliko ministarstava, ne samo Ministarstva branitelja. Smatra kako se sve svaljuje na upravo Matićevo ministarstvo, dok ostali peru ruke od tog problema.

A tema je kompleksna, ona uključuje pravosuđe, Ministarstvo uprave, Grčićevo ministarstvo… Naime, žrtve silovanja nisu ni na koji način obeštećene, u više su navrata davale iskaze o zločinima DORH-u. Sudski epilog dobilo je tek nekoliko slučajeva. Posljednji je onaj od prije nekoliko dana u Dalju gdje su dvojica počinitelja kažnjena s po 12 godina zatvora. To je suđenje, zahvaljujući pritisku javnosti, kaže Slišković, odrađeno u godinu dana. Ostala se na sudovima vuku i po deset godina.


Njihov je apel išao i u smjeru ministra uprave Arsena Buka zbog provođenja dvojezičnosti u Vukovaru. Njemu su, kao i ostalim ministrima, poslale knjigu 'Sunčica' u kojoj žrtve opisuju sve strahote koje su proživjele, kako bi se 'upoznali s dimenzijom stradanja i razumjeli razloge otpora prema ćirilici'.

'Oni zaboravljaju da nisu svi u Vukovaru branitelji. Velikim dijelom je riječ o civilnim stradalnicima. Zato smo iznijele i svjedočenje žrtve kojoj su ubijenom ocu na licu iscrtali ćirilične natpise', kaže nam Slišković.