NOVA GRADIŠKA - TRN SDP-A

Ministrici podmetnut čovjek optužen za krađu novca siromašnima

10.08.2012 u 22:12

Bionic
Reading

Jedan skandal u Novoj Gradiški uskoro će biti riješen, no novi je već na pomolu, otkriva Jutarnji list. Vlada će, naime, na prijedlog ministra financija Slavka Linića poništiti lipanjsku odluku o davanju suglasnosti Gradu Novoj Gradiški za zaduživanje od 10 milijuna kuna, nakon što je otkriveno da je novogradiški gradonačelnik, SDP-ovac Josip Vuković poslao krivotvorenu odluku Gradskog vijeća o podizanju kredita kod Hypo Alpe-Adria banke

Linić je naložio Ministarstvu uprave da provede nadzor, te je utvrđeno da nikakva sjednica Gradskog vijeća nije održana 11. travnja, dana naznačenog u lažiranoj odluci. Vuković je, piše Jutarnji, zapravo naredio šefu Vijeća Mirku Golovrškom da na svoju ruku potpiše odluku. Uz povlačenje odluke Vlade, iz Ministarstva financija najavljuju i poduzimanje zakonskih mjera prema odgovornim osobama Nove Gradiške.

Zebić: Optužen i ponosan

'Za ono što sam učinio, a zbog čegasam optužen, ponosan sam i nemam se namjeru opravdavati ni vama ni bilokome, a vi pišite što god hoćete!', kratko je na upit Jutarnjeg listaodgovorio Zlatko Zebić, zamoljen da objasni je li on najpodobnija osobaza obnašanje dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Centra za socijalnuskrb, s obzirom na optužnicu o pronevjeri 280.000 kuna namijenjenih socijalno ugroženima.

Zastupnik SDP-a i gradonačelnik nije obmanuo samo ministra Linića i cijelu Vladu, već je u jednom drugom slučaju, prije tri tjedna, u zabludu doveo i potpredsjednicu Vlade i ministricu Milanku Opačić, piše Jutarnji.

Ministrica je u srpnju potpisala odluku da se u Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški imenuje Zlatko Zebić, inače zaposlen u gradskoj upravi kao tajnik i čovjek od velikog povjerenja gradonačelnika Vukovića.

Protiv Zebića, otkriva Jutarnji, traje kazneni postupak zbog zloporaba položaja i ovlasti, prijevare u službi, krivotvorenja isprave i pronevjere, koji se vodi na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

'U predmetu K-155/12 Zebić je drugooptuženi, a da sve bude još zanimljivije, u optužnici Državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu Zebića se tereti za malverzacije s novcem namijenjenim socijalno najugroženijima! Pronevjerio je, prema optužnici, 280 tisuća kuna namijenjenih socijalno ugroženima u Okučanima', piše Jutarnji.

Ministrica Opačić s tim nije bila upoznata, te je temeljem prijedloga iz Nove Gradiške i blagoslova gradonačelnika Vukovića imenovala Zebića u Upravno vijeće. U međuvremenu, Zebić je izabran za predsjednika Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb u tom gradu.

'Nismo znali za podatak da se protiv Zebića vodi kazneni postupak. Sve ćemo ispitati i nakon provjera poduzeti potrebne korake', rečeno je Jutarnjem u Ministarstvu socijalne politike.