HDZ U OFENZIVI

'Ministrica Zlatar Violić lagala je oko Zakona o HRT-u'

03.07.2012 u 13:50

Bionic
Reading

'Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić nije govorila istinu na sjednici Odbora za medije. Obmanula je javnost, rekla je da ima zeleno svjetlo Europske komisije i da je Zakon o HRT-u u skladu s njihovim primjedbama. Međutim, to je laž i na njoj je utemeljen novi prijedlog Zakona o HRT-u prema kojem javni RTV servis postaje partijski servis', kazao je Davor Stier, međunarodni tajnik HDZ-a

Stier tvrdi, a to je podupro dokumentom od 28. lipnja dobivenim iz EK, da je ključna primjedba EK bila ta da se izbor imenovanja tijela HRT-a donosi dvotrećinskom većinom, što Zlatar Violić uopće nije uvažila, već se odlučila za model po kojem se tijela i ljudi biraju većinom svih zastupnika.

'Ovo više nije prijepor oko Zakona nego oko činjenice da ministrica ne govori istinu', naglasio je Stier na HDZ-ovoj konferenciji za novinare uoči današnjeg drugog čitanja Zakona o HRT-u u Saboru.

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, smatra da će se HRT izmjenama Zakona iz javnog RTV servisa pretvoriti u partijski servis i podsjeća da je postojeći Zakon iz 2010. godine donesen konsenzusom.

'Izmjene ovog zakona imaju samo jedan cilj, a on je da se kontrolira javni medijski prostor. Dosad su se članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora birali iz redova oporbe i vlasti, a sada će vlast imati sve', napominje Karamarko i dodaje da ovakvi postupci vlasti i donošenje Zakona ne uvažavajući primjedbe EK mogu ugroziti ratifikacijski proces pristupanja Europskoj uniji.

Prvi čovjek HDZ-a mišljenja je da koalicija na vlasti sve to radi jer ih čeka vruća jesen u kojoj će kroz javni medijski prostor trebati neutralizirati negativne stavove o njihovim neuspjesima i neradu.