10 MILIJUNA KUNA

Ministrica Žalac htjela srediti posao poznaniku, spriječila je Krstičevićeva bivša firma

08.11.2017 u 11:45

Bionic
Reading

Poništena je odluka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac kojom je posao vrijedan oko deset milijuna kuna bez otvorenog postupka javne nabave dodijelila splitskoj zajednici ponuditelja, odnosno tvrtkama Razvojna platforma i Micro projekt. Njihov je direktor i član Uprave Mladen Šimunac, dugogodišnji poznanik ministrice

U nabavu IT platforme za strateško planiranje i upravljanje razvojem Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a krenulo je ovoga rujna putem takozvanog pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva na nadmetanje. Takav postupak naručitelj smije koristiti prema Zakonu o javnoj nabavi samo ako određeni gospodarski subjekt može izvoditi radove ili pružati usluge i zbog zaštite isključivih prava, uključujući prava intelektualnog vlasništva, piše Jutarnji list.

Na odluku Ministarstva da se posao vrijedan deset milijuna kuna dodijeli splitskim tvrtkama požalila se jedna od najvećih hrvatskih IT tvrtki, King ICT, navevši kako je Ministarstvo time 'grubo povrijedilo načelo javne nabave iz članka 4. – načelo tržišnog natjecanja, načelo jednakog tretmana i načelo zabrane diskriminacije'. U žalbi su ustvrdili, između ostalog, kako je Ministarstvom odabirom ovakvog postupka onemogućilo nuđenje razumnih alternativa ili zamjena.

Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave usvojila je njihovu žalbu i poništila odluku ministrice Žalac koja je, kako piše Jutarnji list, već duže vrijeme na kolegije u Ministarstvo pozivala i Mladena Šimunca pa su odatle krenule i špekulacije kako su Splićani dobili višemilijunski posao. Ministrica Gabrijela Žalac sa Šimuncem se poznaje još iz vremena dok je bila na čelu HRAST-a – Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije, s kojom je radila na projektima u toj županiji.  

Gabrijela Žalac Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Iz Ministarstva su odgovorili kako s tvrtkom Micro projekt imaju sklopljena dva ugovora te da, s obzirom na ugovorene savjetodavne poslove, član Uprave kao i drugi zaposlenici tvrtke dolazi u Ministarstvo i sudjeluje na tematskim sastancima vezanim uz predmet ugovora.