'učinjeno ono što je najbolje za Hrvatsku'

Ministrica Tramišak o padu BDP-a: Jesmo li dotaknuli dno? Ne bih tako rekla

28.08.2020 u 20:33

Bionic
Reading

Hrvatska bilježi pad BDP-a od 15 posto. Jesmo li dodaknuli dno? Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak misli da nismo

"Ne bih tako rekla. Ovaj pad je u ovom tromjesečju 2020. godine, u periodu kad je fokus na turizmu. Najveći pad bio je na vrhuncu turističke sezone", kazala je ministrica i kazala kako imamo 80 milijardi kuna vrijednosti europskih projekata odgovarajući za Dnevnik Nove TV na pitanje o nezaposlenosti.

Tramišak smatra da je zatvaranje na proljeće bilo opravdano i da je "učinjeno ono što je najbolje za Hrvatsku", ali je imalo značajan utjecaj na građane. "Po pitanju psihičkog učinka na stanovništvo i gospodarstvenike. U padu BDP-a je i pad osobne potrošnje. Bilo je bitno sačuvati javno zdravlje stanovništva", smatra ministrica te kaže kako na jesen neće biti ponovnog zatvaranja jer sad imamo više saznanja o koronavirusu.

  • +3
Nataša Tramišak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ugostitelji najavljuju prosvjede u rujnu, 40% njih boji se da neće opstati do iduće sezone, a Tramišak kaže da su "ministri gospodarstva i socijalne politike najavili kako će nastaviti s mjerama kako bi se sačuvale te djelatnosti kako ne bi morale davati otkaze, te kako bi se sačuvale radna mjesta i njihove aktivnosti.

Ministrica je kazala i kako je pad pad BDP-a u drugim zemljama EU utjecao i na hrvatsko gospodarstvo jer je bilo značajno manje turista. "53 posto noćenja, 42 posto dolazaka", kazala je.