62.500 KUNA IZ PRORAČUNA

Ministrica Pusić izdaje 'diplomatski dress code'

13.06.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova tiska brošuru za svoje djelatnike iz koje će moći naučiti kako se trebaju odjenuti za, primjerice, poslovni sastanak, diplomatsko primanje, razne audijencije i slična događanja, piše Novi list

Od jeseni ove godine više nitko u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova neće moći tvrditi da ne zna kako se pristojno odjenuti za pojedine protokolarne prigode. MVEP u rujnu namjerava otisnuti publikaciju pod naslovom 'Diplomatski dress code' iz koje će pridošlice u diplomatski sustav moći naučiti kako se trebaju odjenuti za, primjerice, poslovni sastanak, diplomatsko primanje, razne audijencije i slična događanja, piše Novi list.

Rad u vanjsko-političkom Ministarstvu po mnogočemu je specifičan, pa tako na Zrinjevcu vrijede možda i stroža pravila odijevanja nego u nekim drugim tijelima državne uprave.

'U diplomaciji treba biti pristojno odjeven, u tamnoj odjeći, dugih rukava, odjeći koja ne odvlači pozornost od onoga što govorite. Znalo se, međutim, događati da pojedinci dolaze u 'havajkama' ili da na radnom mjestu sjede u trenirci', prisjeća se jedan od bivših dužnosnika Ministarstva.


Djelatnici MVEP-a u međuvremenu su se ipak prilagodili diplomatskom 'odjevnom' kodu, ali da bi onima koji tek ulaze u diplomaciju pravila bila jasnija, Ministarstvo će za 62.500 kuna pripremiti i tiskati spomenutu brošuru koju su izradili karijerni diplomati iz samog MVEP-a. Svota predviđena u proračunu namijenjena je isključivo za pokrivanje troškova tiskanja, jer su autori izradili brošuru bez naknade.

'Diplomatski dress code' bit će namijenjen internoj upotrebi, 'mladim diplomatima i diplomatkinjama koji se prilikom prijema u službu vanjskih poslova trebaju informirati o pravilima poslovnog odijevanja, odijevanja u raznim protokolarnim prigodama, te se informirati kada se i za koju diplomatsku priliku nose određene vrste odjeće, sukladno običajnoj praksi i propisanim pravilima'.

Publikacija će biti korištena i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva na kojoj se obrazuju mladi karijerni diplomati.