POTPREDSJEDNICA TAHIRI

'Ministrica Pusić bit će glasnogovornica cijele regije'

16.04.2012 u 14:52

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s potpredsjednicom kosovske vlade Editom Tahiri koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Tom je prilikom rečeno kako Hrvatska podupire euroatlantsku perspektivu svih zemalja regije te je sprema podijeliti svoja iskustava oko europskih integracija

'Hrvatska podržava euroatlantsku perspektivu svih zemalja regije', rekla je Pusić.

Na sastanku se razgovaralo i o unapređenju bilateralnih odnosa, posebno ekonomske suradnje u području energetike, izgradnje infrastrukture, obrazovanja i reforme javne uprave. 'Dogovoreno je otvaranje studija albanistike na Sveučilištu u Zagrebu i kroatistike u Prištini', kazala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija.

Potpredsjednica Tahiri čestitala je ministrici Pusić na potpisivanju pristupnog ugovora te je rekla da će ona dogodine biti glasnogovornica ove regije nakon ulaska u Europsku uniju.

'Naš je cilj postizanje regionalne stabilnosti i mira. Mi sudjelujemo u tehničkom dijalogu sa Srbijom u kojemu primjenjujemo europske standarde suradnje i uspostave dobrosusjedskih odnosa', rekla je Tahiri.

Ministrica Pusić rekla je da su između ostaloga razgovarali i položaju Hrvata na Kosovu za čiji se status potpredsjednica Tahiri zainteresirala, iako to nije u sektoru koji ona pokriva te je obećala da će riješiti taj problem. 'Tema razgovora bila je i predstavljanje na forumima te je Hrvatska zainteresirana za to da sve zemlje u regiji budu zastupljene na takvim sastancima', rekla je Pusić.