POSJET PETRINJI

Ministrica poljoprivrede odgovorila Milanoviću: Sustav dobro funkcionira, Vlada radi sve što treba raditi

03.01.2021 u 19:55

Bionic
Reading

Tijekom posjeta Petrinji, gdje je obišla tvornicu parketa Marel, ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je izjavu predsjednika Milanovića koji je ranije danas pozvao da se zbog razornih potresa proglasi katastrofa te da se odrede vertikale odgovornosti

Gostujući u Dnevniku HRT-a, Vučković je rekla da Vlada radi sve što treba raditi: 'Naravno da je riječ o katastrofalnom događaju, i sami vidimo njegove posljedice. To je potres 6,2, 6,3 stupnja po Richteru. Zgrade su srušene, izgubljeni su ljudski životi, za sve nas je to katastrofa. Vlada formira stožer na čijem čelu je čovjek koji je prolazio najteže situacije u posljednjih 30 godina u Hrvatskoj (misleći na Tomu Medveda), rekla je Vučković.

  • +2
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla tvornicu parketa u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

'Ravnateljstvo civilne zaštite, hrvatska vojska i policija, oni to znaju bolje od mene, oni to znaju najbolje. Oni se ove godine suočavaju s dva velika potresa, s nizom manjih, s posljedicama epidemije i zdravstvene krize. Ja mislim da se to radi profesionalno i kako treba. A zahvaljujem i svim hrvatskim volonterima', dodaje Vučković.

Vučković je rekla da njihovi timovi obilaze sva poljoprivredna gospodarstva te zapisuju štete i sve potrebe koji imaju. Od 400 dosad pregledanih gospodarstava njih 240 ima veće ili manje štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima, navela je.

Video: Marin Tironi / PIXSELL

'Što se tiče poljoprivrednih usjeva, zasad nema većih prijava. Jedan manji postotak ljudi prijavio je štete i na usjevima, rekla je Vučković, dodavši da će svakako pregledati svih 2700 do 3000 gospodarstava koja pripadaju ugroženim područjima u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji', rekla je.

Vučković dodaje da je do jutros uklonjeno 21 lešina domaće životinje, a što se tiče stoke koja je ostala bez odgovarajućih objekata, otpremljeno je sve što nam je dosad prijavljeno. Jutrošnji podatak je bilo 61 grlo, rekla je Vučković, najavivši novo izvješće kasno večeras. Stočnu hranu poljoprivrednici mogu dobiti u Glini i Petrinji.

Vučković je najavila i program potpora za drvoprerađivačku industriju. Nekoliko subjekata je teško stradalo, rekla je. 'Ovdje je važno da proizvodnja ne stane, niti poljoprivredna, niti drvoprerađivačka', poručila je ministrica poljoprivrede.