zatvaranje šećerana

Ministrica poljoprivrede misli da 'šećer neće značajnije poskupjeti'

21.02.2021 u 19:54

Bionic
Reading

U kratkom roku dvije šećerane, u Virovitici i Osijeku su se zatvorile, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković za središnji Dnevnik potvrdila je da će šećerana u Županji za sada i dalje raditi te da šećer neće značajnije poskupjeti.

'Zasađeno je 11 tisuća hekatara, i tome su značajno doprinijele i dohodovne potpore ministarstva poljoprivrede. Šećerna repa i industrija šećera imaju problema već niz godina s ukidanjem kvota, mi na taj način pokušavamo osigurati dovoljne površine, a osim investicijskih potpora, pokušavamo doprinijeti na uređenju tržišta', rekla je Vučković za Dnevnik HRT-a.

Upitana hoće li doći do poskupljenja šećera, Vučković je rekla kako ne misli da će doći do značajnog poskupljenja te napomenula kako je svakako u redu izbjegavati nepoštene trgovačke prakse.

Zakon o sjemenu, o kojem se raspravlja u Saboru, izazvao je polemike u javnosti. Više od 90 udruga u poljoprivredi uputilo je peticiju s 18 tisuća potpisa u Sabor kojom traže da se donošenje Zakona odgodi dok se ne donese srodna europska regulativa.

  • +6
Ministrica Marija Vučković i ministar Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Nismo prihvatili incijativu da se Zakon odgodi, ali pokrenuli smo dijalog s udrugama. Mislim da se već barata s jedno 31 tisuću potpisa, ali otklonili smo bojazan da će Zakon negativno utjecati na autohtone sorte. Jamčit ćemo to, uključili smo predstavnike udruga u povjerenstvo, Zakon ide u prv o čitanje, on je na matičnom odboru prošao. Stavljeno nam je na znanje niz primjedbi i mi ih uvažavamo', rekla je ministrica.