šok na uskrs

Među stradalima u Šri Lanki nema Hrvata, oglasio se i državni vrh

21.04.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Nakon stravičnog terorističkog napada u Šri Lanki stižu osude iz svijelog svijeta. Oglasili su se i predsjednica Kolinda Grbar-Kitarovićm premijer Andrej Plenković te potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić

Među stradalima u Šri Lanki ima i stranih državljana, a France Press prenosi informaciju o njih 35 stradalih. Među njima nisu Hrvati, potvrdilo je za tportal Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem nadležnog veleposlanstva u New Delhiju te hrvatskog počasnog konzula u kontaktu s nadležnim institucijama Šri Lanke. Prema zasad dostupnim informacijama među stradalima nema hrvatskih državljana. Isto tako, imamo informaciju da nekoliko hrvatskih državljana boravi trenutno u Šri Lanki (šest Hrvata i dvoje djece), te su stupili u kontakt s našim počasnim konzulom', poručili su iz MVEP-a.

Državni vrh izrazio sućut

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je brzojav sućuti predsjedniku Vlade Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke Ranilu Wickremesingheu povodom terorističkih napada u crkvama i hotelima u Šri Lanki, priopćili su iz Vlade.

'S velikom sam žalošću primio vijest o terorističkim napadima u crkvama i hotelima u Šri Lanki u kojima su, nažalost, izgubljeni brojni ljudski životi. Odlučno osuđujemo ove brutalne napade koji su se dogodili za vrijeme kršćanskih proslava Uskrsa. U ime hrvatske Vlade i osobno upućujem Vam izraze sućuti, kao i narodu Šri Lanke, obiteljima i prijateljima žrtava, a ozlijeđenima želim što brži oporavak', poručio je Plenković svom kolegi iz Šri Lanke.

'Šokantne vijesti iz Šri Lanke na uskrsnu nedjelju. Duboka sućut obiteljima i bližnjima nastradalih u ovom stravičnom napadu, kojeg osuđujemo', napisala je Pejčinović Burić na Twitteru.

Napad je osudila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

'Oštro osuđujem monstruozne terorističke napade na nevine ljude na Uskrs u Šri Lanki. Moje misli i molitve su sa svima onima koji su se našli pogođenima ovim kukavičjim napadom. Moramo raditi na zajedništvu kako bi osigurali da se nitko nikad ne boji prakticirati svoju vjeru', poručila je Grabar-Kitarović.

Reakcije stižu i iz svijeta

Papa Franjo osudio je napade nazvavši ih "okrutnim nasiljem" i rekao je da je u mislima sa stradalima i njihovim obiteljima.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je "s užasom i tugom primio vijesti o napadima u Šri Lanki" te da je Europska unija spremna "pružiti potporu toj prekrasnoj zemlji", javlja AFP.

Njemačka vlada je priopćila da je šokirana vijestima o bombaškim napadima u Šri Lanki, prenosi dpa.

"Užasnule su nas vijesti da su kršćani u Šri Lanki napadnuti i ubijeni tijekom misa na Uskrs", napisao je na Twitteru glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. "Žalimo zbog žrtava i molimo se za ozlijeđene i njihove obitelji. Ne smije se dopustiti da pobijede terorizam, vjerska mržnja i nesnošljivost", dodao je on.

Krizni centar njemačkog ministarstva vanjskih poslova napisao je da je situacija u Šri Lanki nejasna i da pokušava utvrditi ima li stradalih njemačkih državljana u napadima.

  • +11
Veliki broj mrtvih u eksploziji na Šri Lanki Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Britanska premijerka Theresa May izrazila je duboku sućut Šri Lanki u povodu napada, prenosi BBC.

"Napadi na crkve i hotele u Šri Lanki doista su strašni i upućujem najdublju sućut svima pogođenima. Moramo se držati zajedno kako bi osigurali da više nitko nikada ne mora prakticirati vjeru u strahu", objavila je ona na Twitteru.

Američki veleposlanik u Šri Lanki tvitao je da je "duboko ožalošćen zbog bezumnih napada" i da je SAD "uz šrilankanski narod u ovom strašnom trenutku".

Indijski premijer Narendra Modi snažno je osudio napade i rekao da "nema mjesta za takvo barbarstvo u našoj regiji". Osudama se pridružio afganistanski predsjednik Ašraf Gani.

Indija, sjeverna susjeda Šri Lanke, pažljivo prati situaciju u toj zemlji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu napisao je na Twitteru da su bez obzira na motiv, ti napadi "kukavički, barbarski i hladnokrvni". "Terorizam nema vjeru, nema naciju, nema geografski položaj."